вівторок, 20 травня 2008 11:57

Балога хоче позбавити Жванію громадянства України

Балога хоче позбавити Жванію громадянства України
Одного з ідеологів помаранчевої революції Давида Жванію можуть позбавити громадянства України. Генпрокурор Олександр Медведько звернувся до суду з заявою про скасування рішень, які дозволили Жванії отримати паспорт з тризубом в 1999 році, пише Українська правда.

Ініціатором нинішніх процесів виступив заступник глави секретаріату президента Ігор Пукшин.

Минулої суботи Медведько спрямував до Святошинського райсуду Києва заяву про перегляд рішення в зв"язку з нововиявленими обставинами.

Медведько просить скасувати вердикт Радянського районного суду столиці дев`ятирічної давнини, яким було відкрито дорогу Жванії до громадянства України.

Як переповідає Медведько, тоді, у вересні 1999 року "Жванія звернувся до Радянського райсуду Києва із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення".

"Жванія посилався на те, що майже 10 років мешкає в Україні і прийняв рішення визначити свою належність до громадянства України. Тому в нього виникла необхідність підтвердити факт безперервного проживання в Україні з 1991 року в судовому порядку. Рішенням Радянського райсуду від 30 вересня 1999 року заяву Жванії задоволено", - пояснює Медведько.

"Зазначене рішення суду підлягає скасуванню у зв"язку з нововиявленими обставинами", - наполягає генпрокурор.

Він пояснив, що тоді, в 1999 році Жванія пред"явив у суді документ, виданий паспортним столом Тбілісі про зняття його з реєстрації 21 червня 1991 року "в зв"язку з виїздом до міста Києва".

"Проте, як вбачається з матеріалів справи іноземця, Жванії (в Україні) уперше видано посвідку на проживання 2 жовтня 1997. Крім того, 16 вересня 1998 видано посвідку на проживання в Україні на підставі його заяви, в якій він зазначив, що вперше прибув в Україну в 1996 році та перебував в Україні 10 разів загальним терміном три місяці", - зазначив Медведько.

Генпрокурор також наводить доказ, який, на його думку, підтверджує проживання Жванії на території Грузії, а не України. Це – копія договору міни квартири від 19 квітня 1997, укладена між громадянином Тищенком, який мешкав у Києві по вулиці Богдана Хмельницького, та Жванією, у якому зазначено, що Жванія мешкає в Республіці Грузія у місті Тбілісі на вулиці Сабурталинській.

"Генеральній прокуратурі стало відомо про рішення Радянського районного суду Києва 15 травня 2008 року лише після надходження звернення заступника глави секретаріату президента – уповноваженого президента з питань контролю за діяльністю СБУ Ігоря Пукшина від 15 травня 2008 року", - додає Медведько в листі.

Втрата громадянства Жванії теоретично може призвести до оскарження його статусу народного депутата, як наслідок він позбудеться недоторканості, що потім дасть підстави для висунення йому обвинувачень, зазначає видання.

Сам Жванія в інтерв`ю УП ці події назвав помстою секретаріату президента: "Після того, як міліція вручила Черновецькому запрошення на ознайомлення з протоколом про корупцію, вони приготували нам таку ось "відповідь Чемберлену".

"Це все робиться, оскільки не секрет, що я очолюю штаб "Нашої України – Народної самооборони" на виборах до Київради. На останній зустрічі у президента було оголошено, що ми повинні іти у коаліцію з Черновецьким, однак ми на це ніколи не погодимося. Тому зараз задача Ющенка – не дати своїй же політичній силі набрати достатньо голосів до Київради", - звинуватив Жванія.

Депутат визнав, що історією про незаконне громадянство його лякали ще в часи Леоніда Кучми. "Однак у них вистачило розуму не розвивати цю тему", - додав депутат.

"Зараз цим усім стоїть Балога – він просто дикун! Мені це все нагадує агонію, яка принижує тих, хто таке ініціює. Якщо Ющенко його після всього не звільнить, то йому одна дорога – в ЄЦ!" - розійшовся Жванія.

Він відмовився говорити по суті описаних до нього претензій з боку Медведька, однак заявив, що приїхав до України в 1991, а не 1996 році.

"Моє громадянство ніхто не анулює, тому що такого способу просто не існує", - сказав Жванія, посилаючись на пряму норму Конституції: "Громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство".

Зараз ви читаєте новину «Балога хоче позбавити Жванію громадянства України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути