Ексклюзиви
четвер, 31 січня 2008 11:25

Бакай допоможе Тимошенко домовитися з "Газпромом"

Бакай допоможе Тимошенко домовитися з "Газпромом"
Прем`єр-міністр Юлія Тимошенко продовжує акцентувати увагу на тому, що під час візиту до Москви, запланованого на 21-22 лютого, вона підніме питання про підвищення ставки транзиту для транспортування російського газу в країни ЄС.

"Так само, як ми рухаємося до ринкової ціни (на газ), але в межах підписаних угод, так само ми повинні рухатися у напрямку ринкової ціни за транзит газу", - відзначила Тимошенко. Днем раніше, виступаючи в Брюсселі, вона пообіцяла, що Кабмін "не зробить жодного необдуманого кроку" щодо зміни плати за транзит і погоджуватиме "всі кроки" з Росією.

За інформацією "Экономических известий "домовлятися про зміну умов українсько-російської газової співпраці пані Тимошенко допомагає в Москві Ігор Бакай - перший передправління НАК "Нафтогаз України", колишній глава Державного управління справами президента Леоніда Кучми.

Ігор Бакай з травня 2005 р. знаходиться в міжнародному розшуку за підозрою в скоєнні злочинів і зловживанні службовим становищем. З 22 березня 2005 р., за його власним визнанням, є громадянином Росії. За повідомленням деяких ЗМІ, в тому ж році Бакай зайняв пост керівника справами російської компанії "Базовий елемент", яка належить російському підприємцю Олегу Дерипасці (через "Базел" він управляє своєю численною власністю, зокрема, однією з провідних світових металургійних компаній — "Російським алюмінієм").

У п`ятницю минулого тижня прес-служба "Базела" повідомила про партнерство з компанією "Ітера" при будівництві нових цементних заводів в країнах СНД. Раніше "Ітера" значилася в партнерах компанії "Єдині енергетичні системи України", створеної Юлією Тимошенко. Також ця російська структура була посередником при постачаннях туркменського газу до України.

Главу "Нафтогазу" Дубину бачили у компанії власника "Ітери"

Після підписання угоди "Про врегулювання відносин у газовій сфері" 4 січня 2006 р., внаслідок чого в схемі постачань блакитного палива до України виникла RosUkrEnergo, Тимошенко почала говорити про свої наміри ліквідувати цього посередника, "заснованого на корупційних зв`язках". У відповідь міністр закордонних справ Борис Тарасюк заявив, що Юлія Тимошенко, очолюючи Кабмін в 2005 р., лобіювала інтереси "Ітери". За його словами, в проекті газової угоди з Туркменістаном "Ітері" передавалося ексклюзивне право на транспортування палива. Проте документ не пройшов узгодження зі всіма інстанціями.

За наявною інформацією, нинішнього главу "Нафтогазу" Олега Дубину бачили в аеропорту "Бориспіль" у компанії власника "Ітери" Ігоря Макарова після переговорів у Москві з керівництвом "Газпрому". Цю обставину багато експертів сприйняли як підтвердження намірів Юлії Тимошенко замінити RosUkrEnergo на "Ітеру". Сама глава уряду стверджує, що вона прагне перейти на співпрацю з "Газпромом" за прямими контрактами без посередників.

Можливі контакти з Ігорем Бакаєм в оточенні Тимошенко не коментують, пишуть "Экономические известия".

Зараз ви читаєте новину «Бакай допоможе Тимошенко домовитися з "Газпромом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути