субота, 13 травня 2023 07:46

Байден зробив важливу заяву щодо хімічної зброї США

Байден зробив важливу заяву щодо хімічної зброї США
США вже до цієї осені ліквідують всі свої запаси хімічної зброї. Фото: eastnews.ua

Сполучені Штати Америки до осені знищать усі свої запаси хімічної зброї.

Про це заявив президент США Джо Байден, нагадавши про необхідність притягнення Росії до відповідальності за використання отрути "Новичок". Наступного тижня заплановане проведення п'ятої конференції з розгляду виконання Конвенції про заборону хімічної зброї.

"Ми перебуваємо на шляху до завершення знищення наших запасів хімічної зброї – віхи роззброєння, яка відповідає найвищим стандартам прозорості та громадської безпеки. Хімічна зброя принесла немислимі жахіття нашому світові й ніколи більше не повинна розроблятися та застосовуватися. Крапка", – сказав Байден, додавши, що 1997 року відповідно до конвенції було створено Організацію із заборони хімічної зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військова допомога Україні буде навіть у разі дефолту - Кірбі

США підтримують діяльність новоствореного Центру хімії і технології Організації із заборони хімічної зброї, який допоможе краще виконувати свої обов'язки з верифікації, інспектування і визначення відповідальності, а також посилювати спроможність протидіяти хімічній зброї.

Водночас Байден наголосив на необхідності притягнути до відповідальності Сирію за використання зарину й хлору, а також РФ, яка вдалася до застосування нервово-паралітичної речовини "Новичок".

"Застосування хімічної зброї є неприйнятним. Світ може бути впевнений, що Сполучені Штати Америки не зупиняться в цій боротьбі з безкарністю", – наголосив американський президент.

Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та про її знищення було ухвалено у 1993 році. Тоді ж до неї приєдналася Україна.

У передмісті Дамаска Гуті в ніч на 21 серпня 2013-го урядові війська диктатора Башара Асада під час бомбардувань використали отруйну речовину зарин. Загинули понад 1,7 тис. осіб. Значна частина – діти.

Громадянська війна в Сирії між владою і повстанцями триває з березня 2011-го. У лютому 2013 року останні атакували Дамаск. Взяти столицю не вдалося. Зате у травні повстанці забарикадувалися в Гуті, звідки їх не могли вибити.

Вночі 21 серпня на передмістя Дамаска, які контролювали повстанці, скинули боєприпаси з зарином. Обидві сторони звинувачували одна одну в злочині. Кадри з покаліченими дорослими та дітьми облетіли світ.

Зараз ви читаєте новину «Байден зробив важливу заяву щодо хімічної зброї США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути