Ексклюзиви
пʼятниця, 21 серпня 2020 09:50

Сили Асада потруїли сирійців зарином

Сили Асада потруїли сирійців зарином
Жертви хімічної атаки в Гуті.

У передмісті Дамаска Гуті в ніч на 21 серпня 2013-го урядові війська диктатора Башара Асада під час бомбардувань використали отруйну речовину зарин. Загинули понад 1,7 тис. осіб. Значна частина – діти.

Громадянська війна в Сирії між владою і повстанцями триває з березня 2011-го. У лютому 2013 року останні атакували Дамаск. Взяти столицю не вдалося. Зате у травні повстанці забарикадувалися в Гуті, звідки їх не могли вибити.

Вночі 21 серпня на передмістя Дамаска, які контролювали повстанці, скинули боєприпаси з зарином. Обидві сторони звинувачували одна одну в злочині. Кадри з покаліченими дорослими та дітьми облетіли світ.

Неурядова правозахисна організація Human Rights Watch представила 10 вересня доповідь, за якою влада Сирії відповідальна за злочин.

Резолюція Європарламенту від 12 вересня теж покладає відповідальність на режим Асада. "Застосування хімічної зброї в Сирії - військовий злочин і злочин проти людяності", - йдеться в резолюції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія знову піде в наступ у Сирії

Спочатку керівництво США розглядало варіант атаки на позиції режиму Асада, але потім відмовилося. 14 вересня Америка, Росія та влада Сирії погодилися на угоду щодо вивезення та знищення сирійських арсеналів хімічної зброї. Рада безпеки ООН підтримала відповідною резолюцією.

23 червня 2014-го оголосили, що з Сирії вивезли всю хімічну зброю для подальшої ліквідації. 4 січня 2016 року Організація із заборони хімічної зброї повідомила про повне її знищення

У квітні 2017 року, після хімічної атаки в сирійському Хан-Шейхуні, міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що Сирія продовжує зберігати хімічну зброю на порушення домовленостей. Держсекретар США Рекс Тіллерсон сказав, що Росія взяла на себе відповідальність контролювати знищення сирійської хімічної зброї. На думку Тіллерсона, вина за те, що в Сирії далі застосовують хімічну зброю, на Росії. "Не важливо, чи Росія співучасник, чи її фахівці некомпетентні, чи сирійський уряд перехитрив - російська сторона не виконала зобов'язань перед міжнародною спільнотою", - заявив Тіллерсон.

Зараз ви читаєте новину «Сили Асада потруїли сирійців зарином». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути