середа, 24 січня 2018 09:53

Байден розповів, як вплинув на звільнення "сучого сина" Шокіна

Байден розповів, як вплинув на звільнення "сучого сина" Шокіна
29 березня 2016 року Верховна Рада дала згоду на звільнення Віктора Шокіна з посади генерального прокурора. Фото: arabic.rt.com

Колишній віце-президент США Джозеф Байден натис на президента Петра Порошенка та тодішнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка у питанні звільнення генпрокурора.

Про це він розповів під час виступу у Раді з міжнародних відносин США, передає "Голос Америки".

"Мені дали завдання щодо України. Тож я пам'ятаю, як відбув туди, щоб переконати нашу команду, що ми повинні надати Україні довготривалі кредитні гарантії. Я їздив у Київ 12-13 разів, і, врешті-решт, мав оголосити, що ми пропонуємо ще один мільярд доларів кредитних гарантій. Я отримав обіцянки від Порошенка та Яценюка, що вони вживатимуть кроків щодо генерального прокурора. Але вони цього не зробили.

Я пішов на прес-конференцію і сказав: "Ми вам не даємо мільярда доларів". Вони мені кажуть: "Ви не маєте таких повноважень, ви – не президент, президент казав, що дасть". Я такий: "Дзвоніть йому. Я сказав, що ви не отримаєте мільярда доларів". Я попередив: "Я їду через шість годин, якщо ваш генпрокурор не буде звільнений до того часу, ви не отримуєте грошей". І того сучого сина звільнили. І на його місце поставили того, кому на той час довіряли", - розповів Байден.

Ідеться про початок 2016 року. Тоді генпрокурором був Віктор Шокін. У західних партнерів, як і всередині України довіри до нього не було. 3 квітня Порошенко повідомив, що підписав указ про звільнення Шокіна з посади генерального прокурора.

3 червня того року Україна і США уклали третю від травня 2014 року угоду про надання кредитних гарантій на $1 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дружина генпрокурора у гардеробі розсмішила інтернет

Віктора Шокіна на посаді генерального прокурора змінив Юрій Луценко, який до того очолював фракцію "Блоку Петра Порошенка" у парламенті. Верховна Рада 12 травня ухвалила його кандидатуру. Президент Петро Порошенко прямо в сесійній залі підписав указ про призначення Луценка головою ГПУ.

Зараз ви читаєте новину «Байден розповів, як вплинув на звільнення "сучого сина" Шокіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути