четвер, 17 червня 2021 16:30

Байден на зустрічі показав, що в Путіна немає союзників - Клімкін

Байден на зустрічі показав, що в Путіна немає союзників - Клімкін
Клімкін назвав основні результати зустрічі Байдена і Путіна . Фото: Вікіпедія

Володимиру Путіну зустріч із Джо Байденом була важливою, щоб показати - Росія на рівних зі Сполученими Штатами, а він на рівних із Байденом, сказав у коментарі Gazeta.ua дипломат Павло Клімкін.

"Байден, який спершу називав Путіна вбивцею, тепер зустрічається й тисне йому руку. Байдену зустріч знадобилася, щоб показати Росію як загрозу, але він здатний розмовляти й будувати передбачувані й стабільні стосунки. Це для Заходу важливо. Також важливо для Байдена було показати, що в Путіна немає союзників, оскільки зустрівся наприкінці низки заходів, де продемонстрували солідарність західних держав", - пояснив дипломат.

Про що сторони заздалегідь планували домовлятися - домовилися, додав експерт.

"Результати - створення групи для обговорення стратегічної стабільності й групи для обговорення кібербезпеки. Інших публічних результатів немає. Але це не означає, що немає непублічних, про які почуємо чи зрозуміємо впродовж наступних місяців. Розмовляли віч-на-віч понад 2 години. І там, де збиралися почути один одного, почули. Саміт був добре підготовлений і кожен на ньому зіграв своє".

Зауважує, що про Україну Байден сказав достатньо.

"Основне: підтримують нашу територіальну цілісність і незалежність. За результатами зустрічі з Володимиром Зеленським говоритиме більше. Є думка, що НАТО останнім часом не йде назустріч Україні, мовляв, щоб не дратувати Росію. Але головне, що Захід не буде до цього дослуховуватися. Меседж Байдена, який заперечує те, що Україну не беруть у НАТО через конфлікт із Росією, позитивний. Призвів до істерики в Росії. Але американський президент підтвердив, що вона не має мандату на заборону нашого руху до НАТО. Це один із найважливіших сигналів, які ми почули за останні дні".

Але справа членства України в НАТО й плану членства України в НАТО - середньотермінова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОП відреагував на зустріч Путіна та Байдена. Зробили заяву

"Джо Байден чітко сказав, що потрібно "купити квиток". Квиток - це реальна боротьба з корупцією. Маємо зрозуміти, що захищають тільки тих, хто захищає сам себе. Є виклики для нашої безпеки й існування. Це російські спроби паспортизації, тепер і не лише на окупованих територіях. Нам важливо протидіяти. А з Америкою маємо відносини партнерства. Упевнений, у майбутньому будуть і відносини союзництва. Американський інтерес полягає в тому, щоб Україна була спільним успіхом. Боротьба проти Росії та проти корупції як дві сторони однієї боротьби - щоб ми це виграли. Це є фундаментально для США - мати сильного й надійного союзника - Україну", - підсумував Клімкін.

Президенти США й РФ Джо Байден і Володимир Путін на зустрічі в Женеві 16 червня показали, що Україна для них - периферійна справа. А для розв'язання глобальних світових проблем Росія для Америки - партнер, сказав Gazeta.ua експерт із міжнародних відносин Григорій Перепелиця.

Зараз ви читаєте новину «Байден на зустрічі показав, що в Путіна немає союзників - Клімкін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути