четвер, 17 червня 2021 15:23

ОП відреагував на зустріч Путіна та Байдена. Зробили заяву

ОП відреагував на зустріч Путіна та Байдена. Зробили заяву
Лідери мають фактично різні позиції, каже радник. Фото: reuters.com

Зустріч президента Росії Володимира Путіна і лідера США Джо Байдена підкреслила світоглядну різницю між державами.

Байден виступив на підтримку України. Однак більшість ключових тем обговорили у форматі анонсів, сказав радник керівника Офіса президента Михайло Подоляк в коментарі "Укрінформу".

"Усе достатньо прозоро. Саміт президентів США та РФ частково зафіксував стан речей у міжнародній політиці та у двосторонніх відносинах. Підкреслив, що між країнами є величезна світоглядна різниця, але глобальна безпека потребує обов'язково діалогу. Ключові теми, на мій погляд, було проговорено тільки у форматі анонсів. Тому слід чекати розвитку подібного діалогу", - заявив Подоляк.

За його словами, були побоювання, що нібито президенти США і РФ можуть домовитись про українське питання "келійно, кулуарно, з суттєвими репутаційними збитками для інших країн". Але конкретних домовленостей змогли досягти тільки щодо повернення послів. Що стосується інших тем, то лідери мають фактично різні позиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Путіна - 18, у Байдена - 45: на яких кортежах президенти приїхали до Женеви

"Що для нас вкрай важливо? Президент Байден чітко підкреслив, що виступив на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Він згадав і Мінські домовленості, але у формулюванні: треба посилити дипломатичні зусилля для їхньої реалізації. Це важливо. Тому що це означає дещо новий підхід. Реалії трошки інші, ніж були в той час, коли формулювали Мінськ і закладали в них послідовність та логістику виконання. Тобто не прямо, але можна говорити про деяку потребу модернізації. Ми ж і активізували роботу по адекватнішому прочитанню Мінська на всіх рівнях - тож слова Байдена фактично нам на підтримку", - підкреслив Подоляк.

Радник також додав, що Путін це ж питання прокоментував по-іншому.

"Фактично він вперше публічно визнав, що відкидає будь-які пропозиції, як дійсно може виконати Мінськ, і вимагає виконання тільки однієї частини - політичної. Тобто керівництво РФ зацікавлене тільки в тому, щоб провести вибори в Донецьку та Луганську, доки триває окупація, та зафіксувати те, що вони називають "особливим статусом". При цьому безпековий контекст вони повністю ігнорують. Це не можна назвати логічним. І добре, що такий підхід насправді не підтримується світовою спільнотою, зокрема й Америкою, що ми вчора почули", - сказав він.

Все про головну подію вчорашнього дня:

Президент США сказав, що Росія не повинна диктувати світу порядок денний. Він також заявив, що попередив Росію: якщо Кремль не припинить кібератаки на США, то Вашингтон завдасть удару у відповідь. Щоб уникнути такої війни, президент США представив Путіну 16 інфраструктурних секторів, на які не можна нападати. І попередив: оскільки економіка РФ перебуває в кризі, холодна війна Кремлю точно не потрібна. Байден також пригрозив руйнівними наслідками в разі смерті Олексія Навального.

І сказав Путіну, що США непохитно підтримуватимуть Україну. Також домовилися про взаємне повернення послів. Обговорювали і вступ України в НАТО.

Путін на пресконференції на всі питання відповідав ухильно: в черговий раз заперечував агресію Росії проти України, заперечував хакерські атаки Росії на США; виправдовував обмеження російської опозиції; а на звинувачення в порушенні прав людини перекладав стрілки на Америку, нагадуючи про Гуантанамо і штурм Капітолію.

Зараз ви читаєте новину «ОП відреагував на зустріч Путіна та Байдена. Зробили заяву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути