понеділок, 26 вересня 2011 17:11

Азаров розповів, що Янукович в РФ домовився про зниження ціни на газ уже в листопаді

Азаров розповів, що Янукович в РФ домовився про зниження ціни на газ уже в листопаді

У листопаді Росія і Україна змінять умови співпраці в газовій сфері.

Про це сьогодні на засіданні малого Кабінету міністрів заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, повідомляє джерело ZN.UA.

Прем'єр-міністр розповів лише про два пунктах майбутніх змін. За його словами, на зустрічі президентів України і Росії Віктора Януковича і Дмитра Медведєва було досягнуто домовленість про зниження тарифу на транспортування газу територією України до рівня собівартості. У свою чергу, Росія знизить ціну на газ для потреб України у двох сферах: бюджетній та соціальній.

За словами Азарова, у жовтні фахівці обох країн підготують необхідні документи, а в листопаді домовленості президентів буде юридично зафіксовано.

Якою наразі є собівартість прокачки російського газу і якою може бути знижка, повідомлено не було. Також прем'єр не уточнив, як буде імплементовано домовленості президентів: за допомогою підписання нового основного договору або ж через додаткову угоду.

На засіданні Кабінету міністрів не було повідомлено, чи будуть стосуватися майбутні зміни формули розрахунку вартості газу, принципу "бери або плати", гарантій Росії за обсягами прокачування і української ГТС.

Зазначимо, що бюджетна та соціальна сфери Україні споживають близько 30,5 млрд кубометрів. Разом з тим, в Україні видобувається близько 21 млрд кубометрів, які також повинні забезпечувати потреби населення і комунальної сфери.

У наступному році Україна планує закупити 27,4 млрд кубометрів російського газу. У 2010 році транзит газу українською територією склав 95 млрд кубометрів. Ставка транзиту - $2,04 за 1000 кубометрів на 100 км.

Нагадаємо, що Янукович перебував з робочим візитом у Москві 24 вересня. Після візиту ні про які конкретні результати переговорів не повідомлялося.

Зараз ви читаєте новину «Азаров розповів, що Янукович в РФ домовився про зниження ціни на газ уже в листопаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути