Ексклюзиви
субота, 02 жовтня 2010 21:11

Автор Конституції 96-го розповів про узурпацію влади Януковичем

Автор Конституції 96-го розповів про узурпацію влади Януковичем

Президент України Віктор Янукович і його команда узурпували влади.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив один з авторів Конституції 1996 року Віктор Мусіяка.

"Остаточно розвалене поняття про право, верховенство права. Хоча все йде під гаслом верховенство права, верховенство конституції. Вони не розуміють, який небезпечний прецедент заклали. Скажімо, через енну кількість років інший склад Конституційного суду ухвалить рішення про скасування цього рішення і тоді що, повернення до Конституції 2004 року...Це що, стабільність Конституційного ладу. П"ять років працювала неконституційна Конституція і це нормально", - запитує Віктор Мусіяка.

"Конституційний суд зробив висновок, що повертається Конституція 1996 року, пославшись на низку своїх рішень. Між іншим, суд робив висновки про порушення Конституції та необхідність повернення до Основного Закону 1996 року, суд послався на своє власне рішення, яким він скасував підпис голови Верховної Ради про повернення до минулого тексту. І це вони називають порушення Конституції", - зауважив він.

Водночас, експерт нагадав, що у 2008 році Конституційний суд, розглядаючи аналогічне подання, зробив висновок, що немає підстав.

Говорячи про спосіб повернення до Конституції 1996, експерт зазначив, що згідно з рішенням того ж таки Конституційного суду, його можна трактувати як узурпацію влади.

"А потім можна навіть заглядати і у відповідні статті кримінального кодексу", - підкреслив Мусіяка.

В той же час, Віктор Мусіяка переконаний, що рішення КСУ свідчить про те, що суспільство не готово захищати демократичні цінності.

"Будь-яка форма правління може бути ефективною і неефективною. А ця була зганьблена Ющенко і командою. Однак, треба визнати, що в тому, що відбулося, є певна логіка. Парламентсько-президентська форма більш демократична, а йому, суспільству, все рівно. Значить не доросли. Почекайте, поки вами будуть керувати під гаслами, як говориться, наведемо порядок, хоча його можна було спокійно наводити ще при тому режимі", - резюмував Віктор Мусіяка.

Нагадаємо, що 1 жовтня Конституційний суд повернув Віктору Януковичу повноваження Кучми. Згідно з рішенням суду закон про внесення змін до Конституції від 8 грудня 2004 року визнається неконституційним і повертається до життя Конституція 1996 року.

Зараз ви читаєте новину «Автор Конституції 96-го розповів про узурпацію влади Януковичем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути