вівторок, 30 серпня 2011 10:53

Яворівський: влада продовжує атаку на українську мову

Яворівський: влада продовжує атаку на українську мову

В Україні продовжується атака на українську державну мову. Таку думку висловив УНН народний депутат України із фракції "БЮТ-"Батьківщина" Володимир Яворівський.

Коментуючи законопроект про засади державної мовної політики, Яворівський нагадав, що вже раніше було підготовлено схожий законопроект про мови і який фактично вводив у нашій країні дві державні мови.

"Тепер вони зробили нібито трошки м'якший закон. Мовляв, всюди декларується те, що державною залишається українська мова, але в тих регіонах, де мешкають 10% людей, які представляють національну меншину, вони мають право вводити так звану регіональну мову", - зазначив депутат.

Яворівський підкреслив, що Європейська хартія щодо мов ніде не говорить про регіональні мови, а тільки про міноритарні, яким загрожує зникнення.

"Відносити російську мову до цього – це просто очевидне безумство. Через те я можу сказати, що Крим, може ще Донеччина, Луганська область, місто Харків, може ще якась частина Одещини – оце єдині регіони, де може знайтися 10% людей, які розмовляють мовою національних меншин", зазначив політик.

Він підкреслив, що ані в Закарпатській області, де мешкають мадяри і цигани, ані в Бессарабії, де мешкає трішки гагаузів, ані на Донеччині, де залишилося трішки греків - цих нацменшин не набереться 10%. Це будуть тільки росіяни.

"Продовжується просто атака на державну українську мову. Ніхто немає права заборонити їм (депутатам) вносити ці законопроекти", - переконаний Яворівський.

Зазначимо, що 26 серпня у Верховній Раді зареєстровано законопроект про засади державної мовної політики. Співавторами документу виступили народні депутати із фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов.

Зараз ви читаєте новину «Яворівський: влада продовжує атаку на українську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

54

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути