Ексклюзиви
понеділок, 20 серпня 2012 01:50

Ассанж звернувся до журналістів з балкона посольства Еквадору

Ассанж звернувся до журналістів з балкона посольства Еквадору
Фото: ЕРА

Ассанж вперше за два місяці з'явився на публіці

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж 19 серпня вперше за два місяці з'явився на публіці, виступивши з промовою з балкона посольства Еквадору в Лондоні. Як повідомляє в текстовій трансляції на сайті The Guardian, австралієць з'явився на балконі близько 14:20 за місцевим часом.

Ассанж подякував Еквадору, який надав йому політичний притулок, і іншим латиноамериканським країнам, а також всім своїм прихильникам. "Я зараз тут, тому що я не можу бути там, з вами", - сказав засновник WikiLeaks. Як повідомляє Agence France-Presse, Ассанж закликав президента США Барака Обаму припинити "полювання на відьом" - кримінальне переслідування людей, причетних до діяльності WikiLeaks - і звільнити ймовірного інформатора проекту Бредлі Меннінга. Меннінгу, якщо його визнають винним у розголошенні державної таємниці, загрожує смертна кара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ассанж залишиться в посольстві на невизначений час: Британія не дає йому право на виїзд

Австралієць назвав Меннінга "політичним в'язням номер один", а потім прокоментував вирок учасниць російської панк-групи Pussy Riot, засуджених 17 серпня на два роки колонії. У відповідь має бути абсолютне єднання і рішучість", - сказав Ассанж.

Через 10 хвилин засновник WikiLeaks залишив балкон, сховавшись в будівлі посольства.

Ассанж перебуває на території посольства Еквадору в Лондоні з 19 червня, коли Великобританія ухвалила рішення екстрадувати його до Швеції. У скандинавській країні австралійця очікують звинувачення у згвалтуванні. Прихильники Ассанжа називають справу проти нього сфабрикованою, а сам засновник WikiLeaks побоюється, що Стокгольм видасть його США. У США австралійцю загрожують звинувачення в розкритті державної таємниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Еквадор вирішив надати Ассанжу політичний притулок

19 серпня британська газета The Times з посиланням на джерела, близькі до Ассанжа, повідомила, що він має намір здатися шведам, якщо ті пообіцяють не видавати його США. 16 серпня засновник WikiLeaks офіційно отримав політичний притулок в Еквадорі, однак влада Великобританії заявила, що не дозволить йому залишити країну, через що Ассанж не може вийти за межі посольства.

Зараз ви читаєте новину «Ассанж звернувся до журналістів з балкона посольства Еквадору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути