вівторок, 14 серпня 2012 15:09

Спецтема: Боротьба за "мову"

Янукович за 5 днів почав забувати обіцянку виправити мовний закон — політолог

 Янукович за 5 днів почав забувати обіцянку виправити мовний закон — політолог
Олександр Палій каже, що інтелігенції не дадуть захистити українську мову. Фото: podrobnosti.ua

Президент Віктор Янукович своєю заявою про те, що зміни до закону про мови можуть відбутися колись у майбутньому, почав "з'їжджати" зі своєї обіцянки перегляду цього закону, який сам же визнав таким, що призводить до поглиблення розколу України.

Таку думку в коментарі для Gazeta.ua висловив політолог Олександр Палій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Надання російській статусу регіональної для Одеси нічого не змінює - це піар-хід" - "свободівець"

Як відомо, на зустрічі з представниками інтелігенції президент Янукович пообіцяв, що до 27 вересня до парламенту будуть внесенні зміни до закону, які напрацює робоча група, причому, як повідомляли учасники зустрічі, президент "висловив упевненість, що ці зміни будуть не лише внесені, а й проголосовані".

Тепер же, за словами Палія, робочу групу розділили на дві частини.

"Перша, за участю авторів цього акту Ківалова і Колесниченка, сконцентрується на розробці пропозицій з удосконалення акту, і так дуже досконалого з точки зору знищення України та української мови, - зазначає фахівець. - А в другій частині інтелігенція працюватиме над проектом державної програми розвитку української мови, де влада передбачувано спробує заткнути рота представникам інтелігенції, або хоча б частині з них, приватними подачками. Таким чином, було принципово зміщено акценти попередніх обіцянок президента".

На думку політолога, все відбувається за звичним сценарієм нинішньої влади, де жодні слова нічого не варті.

"Раніше в червні президент Віктор Янукович заявляв, що закон про мови не буде ухвалено без громадського обговорення, але жодного обговорення так і не відбулося, - нагадує Палій. - По суті, влада розраховує пересидіти хвилю обурення знищенням мови цієї землі, щоб потім вилізти і сказати: а нічого не відбулося, пацієнт (мова) вмирає, ну що ж, дуже жаль, так склалося", - наголосив Палій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму вимагають надати українській мові статусу регіональної

Прикриття Європейською хартією про мови є лицемірним у країні, де не виконується в повному обсязі майже жоден інший європейський документ, у тому числі про судочинство, гарантії прав і свобод людини, переконаний політолог.

"Країна не рухається ані в бік європейського права, ані в бік європейської економіки, хоча були ратифіковані маса відповідних документів. При цьому з усього європейського законодавства вихоплено й перекручено лише те, що подобається, з єдиною метою нашкодити Україні. В умовах, коли у країні лише 13% книжкового, 30% газетного, 10% журнального ринку становить україномовна продукція, коли на ТБ доля україномовного продукту не перевищує 25%, підписання цього незаконного акту означає посилення дискримінації українців. Громадянам, якщо вони не хочуть бути вічними "лохами", ошуканими політиками, час навчитися пам'ятати, що політики розповідали учора", - підкреслив Олександр Палій.

Як відомо, сьогодні президент Янукович у ході робочої поїздки в Севастополі заявив: "Пройде час – ми з вами побачимо переваги та недоліки. Це не є догмою. Якщо буде необхідно внести деякі поправки до цього закону – ми це зробимо".

Зараз ви читаєте новину « Янукович за 5 днів почав забувати обіцянку виправити мовний закон — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути