Ексклюзиви
вівторок, 14 серпня 2012 11:15

У Криму вимагають надати українській мові статусу регіональної

У Криму вимагають надати українській мові статусу регіональної
У парламенті Криму заяву сприйняли несерйозно. Фото: kievskaya.com.ua

Дев'ять громадських організацій Криму звернулися до спікера кримського парламенту Володимира Константинова і прем'єр-міністра автономії Анатолія Могильова з закликом оголосити українську мову регіональною на півострові "нарівні з російською і кримськотатарською".

Серед організацій, які приєдналися до звернення, кримське відділення Всеукраїнського товариства "Просвіта", організація "Український дім", Всекримське товариство "Україна-Світ", а також організація "Комітет з моніторингу свободи преси в Криму", повідомляє BBC.

"Вимагаємо передбачити в республіканському бюджеті АРК кошти на розвиток поряд з іншими регіональними мовами Криму української мови, української культури і української освіти", - йдеться в заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Після підписання "мовного" закону Україна опинилася в зоні ризику"

Як пояснив один з авторів звернення, голова організації "Український дім" Андрій Щекун, українське населення автономії вважає себе "меншиною в меншості", а тому "знаходиться під захистом чинного вітчизняного та міжнародного законодавства про права національних меншин".

"Українців в Криму проживає 24% населення, тому ми маємо право на 24% україномовних шкіл і садків, 24% від мовного бюджету на розвиток української мови. Зараз ми не маємо навіть 1% ", - заявив Щекун.

Віце-спікер кримського парламенту Григорій Іоффе вважає, що своїм зверненням проукраїнські організації Криму "вирішили проявити свою дотепність" і викликати політичний шум.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Одесі російська мова отримала статус регіональної

"Я не бачив цього звернення, хоча кожен день переглядаю пошту. Але навіть якщо воно існує, я б порадив цим людям уважно прочитати закон про мовну політику, який був прийнятий. Він чітко передбачає, що у нас українська мова є єдиною державною і не вимагає ніякого іншого статусу ", - сказав Іоффе.

Крім того, віце-спікер зазначив, що в Криму програми розвитку української мови та культури фінансуються в достатньому обсязі, а парламент автономії "прийняв кілька постанов, які цьому сприяють". Зокрема, каже він, на фінансування Всеукраїнського культурно-інформаційного центру в Сімферополі з бюджету щорічно виділяється близько мільйона гривень. Також фінансується і організація "Просвіта".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонали" й комуністи конкурують в антиукраїнськості

Нагадаємо, минулого тижня голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов заявив, що у зв'язку з набранням чинності закону "Про основи державної мовної політики" найближчим часом в автономії регіональними можуть стати російська та кримськотатарська мови.

Зараз ви читаєте новину «У Криму вимагають надати українській мові статусу регіональної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

73

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути