Ексклюзиви
понеділок, 13 серпня 2012 17:12

Спецтема: Боротьба за "мову"

Мову забирають перед тим, як забрати хату - екс-посол

Мову забирають перед тим, як забрати хату - екс-посол
Рауль Чілачава: наступним кроком буде проголошення російської мови другою державною. Фото: intelligent.lv

Підписавши закон "Про засади державної мовної політики", президент Віктор Янукович де-факто здійснив мовну окупацію частини власної держави.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив поет, перекладач і науковець, колишній посол України в Латвії Рауль Чілачава.

"Це цілком подібно до того, як чотири роки тому цього ж дня (8 серпня - Gazeta.ua) Росія окупувала понад 20% відсотків території Грузії. У випадку з Україною все не менш загрозливо. Адже 13 областей - це значно більше ніж 20% території України. Відбувся безпрецедентний випадок в історії сучасного державотворення, коли недавня колонія стараннями свого ж керівництва добровільно відновлює мовне верховенство колишньої метрополії і власноруч свідомо ставить державну мову на межу зникнення на половині країни", - сказав він.

На думку фахівця, мета цього закону полягає в тому, щоб надалі маргіналізувати українську мову, виштовхнути її на узбіччя громадського життя.

"Якщо суспільство проковтне цю гірку пігулку, можна не сумніватися, що наступним її кроком буде проголошення російської мови другою державною мовою, насправді ж - першою і єдиною. Мало хто повірить погано замаскованому піклуванню "слуг народу" про права, свободи і вільний розвиток національних меншин. За визнанням міжнародних експертів, саме в Україні давно діє чи не найкращий закон у царині захисту прав меншин, і меншини тут захищені краще, ніж будь-де у світі. Я знаю, що кажу, бо понад десять років як заступник міністра України в справах національностей та міграції професійно займався питаннями національних меншин і міжнаціональних відносин, неодноразово зустрічався з верховними комісарами ОБСЄ в цій галузі, з іншими європейськими посадовцями, котрі чітко висловлювали свої позитивні оцінки українському законодавству", - переконаний Чілачава.

Підписання президентом мовного закону одразу після візиту до нього представників інтелігенції екс-посол назвав фарсом.

"Кому був потрібен цей огидний фарс, вияв такої публічної неповаги до титулованих представників інтелектуальної еліти? Мені, грузинові, який майже півстоліття живе на українській землі, спеціально вивчив і повсякденно користується українською мовою як письменник, перекладач і науковець, щиро хотілося б, аби суверенний народ України не був позбавлений однієї з головних ознак нації і держави - мови. Я не проти російської чи будь-якої іншої мови, які буцімто захищаються сумнозвісним законом. Я – за українську мову, її непохитне право бути незаперечним чинником згуртування й єднання всіх етносів в Україні. У своїй хаті мусить бути не лише своя правда, а й своя мова. А мову відбирають перед тим, як відібрати хату", - наголосив Чілачава.

Зараз ви читаєте новину «Мову забирають перед тим, як забрати хату - екс-посол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

186

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути