Ексклюзиви
вівторок, 17 квітня 2007 15:27

Янукович у Страсбурзі: "Ми скажемо правду" (ФОТО)
6


Учора вранці у кулуарах Парламентської Асамблеї Ради Європи було багато українських облич. На 11 годину тут очікували прем"єр-міністра Віктора Януковича.

Координатор парламентської більшості Раїса Богатирьова — в червоному костюмі й червоних туфлях. Спілкується із нардепом-"регіоналом" Борисом Колесніковим. Потім кожен говорить по мобільному, після цього разом ідуть до бару.

Щойно завершилося засідання комітету, на якому затвердили проект резолюції для четвергової дискусії по ситуації в Україні. На комітеті був і "бютівець" Григорій Немиря.

— Однією з основних причин політичної кризи, що склалася в Україні, є недовершеність і недосконалість ухваленої 2004 року конституційної реформи, — зачитує "ГПУ" з проекту резолюції. — Вона призвела до конституційної, а згодом і політичної кризи? Дострокові вибори є нормальною практикою в демократичних країнах Ради Європи і можуть бути прийняті як ключовий елемент політичного компромісу?

Об 11-й до дверей Ради Європи виходить президент Парламентської Асамблеї Рене ван дер Лінден, 63 років. Ще за 5 хв. з"являється кортеж із шести автомобілів. Вони зупиняються перед центральним входом. Янукович виходить, посміхається, про щось коротко говорить із Рене ван дер Лінденом. До українського прем"єра кидаються грузинські журналісти й запитуються російською мовою, що він скаже у своєму виступі.


— Ми скажемо правду, — відповідає Янукович українською. — І головне — що ми сповідуємо ті ж принципи, що й Рада Європи.

Прем"єрові дають книгу для почесних гостей, він довго й зосереджено щось пише. Потім каже:

— Чудова погода!

У Страсбурзі зараз до 27 градусів тепла.

— Йєс! — з ентузіазмом погоджується президент ПАРЄ.

Вони з Януковичем розмовляють 20 хв. Потім виходять до преси.

- Уперше ми зустрілися 2005 року в Києві під час мого візиту, — починає ван дер Лінден. — Тоді пан Янукович був в опозиції, і я говорив, що в демократичній країні роль опозиції дуже важлива?

Янукович усміхається. Настає його черга говорити.

— Я приїхав до Страсбурга повідомити про те, що Україна йде демократичним шляхом розвитку. Переконаний, що все, що зараз відбувається в Україні, ми маємо завдяки тому, що?. — тут прем"єр замислюється і починає спочатку. — Все, що сьогодні відбувається, відбувається в рамках демократичних принципів. Ми вирішимо ці питання в переговорному процесі, але обов"язково з урахуванням законів і Конституції. Будь-яке рішення Конституційного суду ми визнаємо правовим і будемо його виконувати.

Прем"єра запитують про можливість імпічменту президента Ющенка.

— Якщо рішення суду буде не на користь указу президента — звичайно, це матиме негативні політичні наслідки для нього, — відповідає Янукович. — І як один із можливих варіантів — імпічмент.

Прес-конференція триває 12 хв. Після неї розпочинається виступ прем"єра на засіданні ПАРЄ. Він заходить до зали з червоною течкою в руках.

— Ми маємо честь приймати Віктора Януковича, прем"єр-міністра України! — оголошує церемоніймейстер.

Зал відповідає рідкими аплодисментами. Плескаючи, встає Борис Колесніков, але його ніхто не підтримує. Він здивовано роззирається по боках й сідає.

— Асамблея не повинна вирішувати, хто правий, а хто винний, — починає вступне слово Рене ван дер Лінден. – Вашу присутність тут не можна трактувати як нашу спробу стати на чийсь бік, — звертається до Януковича.

Той виходить до трибуни, розкриває течку. Навіть здаля видно, що текст набраний дуже великими літерами.

— Я підвів риску під минулими подіями, — каже про свої стосунки з Віктором Ющенком. – За великим рахунком, у нас спільне стратегічне бачення майбутнього України, різниця лише в тактичних підходах.

За кілька хвилин починає критикувати указ президента про розпуск парламенту:

— Коли на вищому рівні ухвалюється рішення на власний розсуд, а не на основі конституції, – це свавілля. Ми не боїмося виборів, ми на них переможемо. Упевнені, що вони не змінять розкладу сил у парламенті.

Прем"єр виступає трохи більше 20 хв. Потім сідає на місце. Йому приносять бокал з водою, Янукович починає відповідати на запитання  членів ПАРЄ. Серед іншого, називає інформацію СБУ про хабарництво Сюзанни Станік тиском на Конституційний суд, а "нашоукраїнку" Оксану Білозір — Іриною.

Анатолій МАРЦИНОВСЬКИЙ зі Страсбурга

"Газета по-українськи"


Фото REUTERS, "Українська правда"
Зараз ви читаєте новину «Янукович у Страсбурзі: "Ми скажемо правду" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути