середа, 20 березня 2013 13:34

Янукович посилив позицію, коли маргіналізував опозицію - польські експерти

Янукович посилив позицію, коли маргіналізував опозицію - польські експерти
Віктор Янукович. Фото: dni.com.ua

Повернення до президентської системи в поєднанні зі стабільністю та дисциплінованою парламентською більшістю дало президенту Віктору Януковичу безпрецедентну політичну владу.

Про це у своєму аналітичному звіті "Від стагнації до стабілізації. Реформи Віктора Януковича" пишуть експерти польського дослідницького центру Centre for Eastern Studies Славомір Матурчак і Аркадіуш Сарна.

"Навіть президент Кучма, який користувався широкими повноваженнями, але був зупинений фрагментацією політичної бази, не зміг зрівнятися з Януковичем у здатності вводити зміни. Концентрація влади і відносна стабільність української економіки в період з 2010-2011 років, створили ідеальні умови для здійснення глибоких реформ, запропонованих президентом в 2010 році. Позиція Януковича також була посилена тим фактом, що йому вдалося повністю маргіналізувати українські опозиційні сили...Крім того, опозиційним партіям забракло навіть базового усвідомлення того, як варто брати участь в серйозній політиці, не кажучи вже про повну відсутність життєздатної і послідовної політичної стратегії країни, яку була замінено популістськими гаслами", - зазначають експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров радий, що парламент нарешті запрацював

За словами Матурчака і Сарни, у цілому діяльність Януковича між 2010 і 2012 роками залишає бажати кращого.

"І хоча після приходу до влади нинішній уряд здійснив деякі непопулярні заходи важко зрозуміти в якій мірі необхідні зміни стали результатом справжнього бажання до змін, а в якій - лише відповіддю на об'єктивні і зовнішні фактори, в тому числі економічну кризу і необхідність фінансової допомоги від МВФ.

Так само важко позбутися враження, що зусилля спрямовані на диверсифікацію постачання газу в Україну обумовлені провалом політики Януковича щодо Росії і невдалими спробами переговорів та перегляду газових контрактів від 2009 року. Можна з упевненістю казати, що великий потенціал і сприятливі умови, згадані раніше, вже було змарновано", - переконані аналітики.

Між тим, на їх думку, перемога кандидата від опозиції на президентських виборах в 2015 році не дасть великих надій на зміни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партія регіонів обіцяє проголосувати за проведення виборів у Києві цього року

"Наразі опозиція робить переважно популістські та реакційні кроки у відповідь на урядову програму реформ, і наприклад оголосила плани скасувати пенсійну реформу. Поки що ж опозиційні партії України не запропонували жодних альтернативних ідей щодо того, як треба проводити реформи. Хоча поки що рано здогадуватися, що станеться в 2015 році, більш ймовірно, що наступна президентська кампанія зосередиться на особистих якостях кандидатів, а опозиція закликатиме змінити керівництво без послідовного плану щодо того, що робити далі. Дуже важко визначити хоч одного опозиційного лідера, який міг би запропонувати реальні (або примарні) надії на систематичні реформи в Україні", - додають експерти.

Зараз ви читаєте новину «Янукович посилив позицію, коли маргіналізував опозицію - польські експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути