Ексклюзиви
вівторок, 18 червня 2013 13:19

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Янукович може повторити долю Тимошенко після свого президентства - російський політолог

Янукович може повторити долю Тимошенко після свого президентства - російський політолог
За словами Паїна, від кримінального покарання за злочини у нормальних країнах немає захисту. Фото: mn.ru

Якщо нинішня влада не чіпає колишніх високопосадовців, то вірогідність відкриття справ проти чинного президента після його відставки зменшується. А якщо при президентові Вікторі Януковичі почався процес щодо колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, то ймовірність повторення аналогічної історії щодо нього після відставки різко зростає.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив науковий керівник Інституту Кеннана у Росії, політолог Еміль Паїн.

"Створення прецеденту - надзвичайно важливий факт. Сталася моральна легітимація таких дій. Уявити собі, що будь-якого президента Сполучених Штатів, який пішов у відставку, будуть притягувати до кримінальної відповідальності, вкрай важко. Бо ймовірність дуже низька. А якщо у країні був такий прецедент, то можливість судових позовів над наступним високопосадовцем різко зростає", - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Того, хто бере і ділиться, ніколи не арештують, бо він здасть усіх" - Москаль

Водночас, на його думку, будь-яка правова держава насамперед повинна виходити з принципу однаковості поширення норм закону на будь-якого громадянина. Якщо певні громадяни виводяться з-під влади закону через якісь ознаки - чистота крові, займана посада абощо - це вже свідчить, що держава не є правовою.

"Існують гарантії матеріального забезпечення президентів, глав держав. Комусь залишають дачі, надають підвищену пенсію. Також колишній президент - це статусна посада. На честь цієї людини влаштовують бібліотеки, називають майданчики для пуску ракет ще за життя. Але від кримінального покарання за злочини у нормальних країнах немає захисту. Є тільки матеріальне забезпечення, а не надання комусь страховок від в'язниці: роби що хочеш, кради, вбивай. Це має стосуватися всіх, і Януковича, і Сидорова", - зазначив Паїн.

Зараз ви читаєте новину «Янукович може повторити долю Тимошенко після свого президентства - російський політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути