середа, 28 липня 2010 16:30

Янукович дозволив розмовляти у судах російською мовою

Янукович дозволив розмовляти у судах російською мовою

Принципово важливим нововведенням підписаного президентом Віктором Януковичем закону "Про судоустрій і статус суддів" стало повернення в судочинство регіональних мов, зокрема російської, як офіційних.

Про це заявив народний депутат від Партії регіонів, голова правозахисної організації "Російськомовна Україна" Вадим Колесніченко, повідомляє "ТСН".

"Діючою коаліційною командою на чолі з президентом реально створюються можливості побудови полікультурного і багатомовного суспільства на основі взаємної поваги і толерантності", - сказав нардеп.

"Мною як народним депутатом України і членом профільного комітету під час роботи над законом було внесено до нього близько 50 поправок. Але принципово важливими для українського суспільства, упевнений, стануть поправки до статті 12 "Мова судочинства і діловодства в судах". Зокрема було запропоновано її нове формулювання", - пояснив Колесніченко.

За його словами, тепер у судах, разом з державною, можуть використовуватися регіональні мови або мови нацменшин. Забезпечувати це право, у тому числі оплачувати послуги перекладачів, виготовлення документів іншими мовами тощо, суди будуть за рахунок коштів державного бюджету.

"Прийняті зміни, безумовно, стануть першим проривом у сфері забезпечення прав людини у сфері мови і виконання зобов"язань, узятих на себе владою перед народом України, що ще важко було представити буквально рік тому", - додав Колесніченко.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович 27 липня підписав закон про судоустрій та статус суддів, ухвалений парламентом 7 липня. Закон визначає правові засади організації судової влади та здійснення правосуддя в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Янукович дозволив розмовляти у судах російською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути