Ексклюзиви
вівторок, 25 травня 2021 19:48

Яку користь матиме Зеленський від аудиту державних дач

Яку користь матиме Зеленський від аудиту державних дач
"Держдачі часто використовували як бонуси у політичних торгах", говорить політолог Ярослав Макітра. Фото: Liga.net

Аудит державних дач в елітних селищах Конча-Заспа і Пуща-Водиця, що під Києвом, президент Володимир Зеленський використовує для отримання електоральних бонусів. Так спробує показати, що бореться з рудиментом радянської системи. Таку думку Gazeta.ua висловив політолог Ярослав Макітра.

"Для Зеленського та його Офісу це очевидно електоральна історія. Таким чином президент отримує бонуси. Державні дачі, депутатська недоторканність, кортежі – це рудименти старої системи, з якою Зеленський обіцяв боротися. Демонтаж поняття "державна дача" матиме електоральні плюси. Якщо це доведуть до кінця", – зазначає політолог.

Також додає: "Той факт, що Зеленський живе на держдачі, президент трактує, як спосіб побачити, що там відбувається. Якщо він житиме весь свій термін там, то мало хто повірить у такі меседжі. Вони і зараз звучать сумнівно. Якщо президенту вдасться "зачистити" ці держдачі і самому теж з'їхати, то можна говорити, що це вдалий крок. Якщо закінчиться зміною одних чиновників на інших, то це матиме електорально зворотній ефект".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вау-ефекти і декорації: авторка "Рагу.лі" розібрала пресконференцію Зеленського

Політолог також згадує, що державними дачами багато років користувалися чиновники, тому закривали очі на неефективне використання території.

"Ті, хто був при владі, намагалися собі це залишити. Ці дачі також продавали під хитрими схемами за великі гроші, а по документах йшла оренда. Смішні суми йшли в бюджет. Держдачі часто використовували як бонуси у політичних торгах. Ющенко колись відчужував Межигір'я для Януковича, Кучма отримав дачу після завершення каденції".

Для держави глобально від дач користі буде не так багато, але там можна зробити рекреаційну зону, пояснює політолог. "Особливо, якщо враховувати, що це біля Києва. Можна використовувати для дитячих таборів, можуть поселятися колишні воїни АТО, ветерани, соціально незахищені групи, які цього потребують".

Зеленський анонсував аудит держдач минулого тижня після РНБО. Планують встановити перелік осіб, які десятиліттями проживають на державних дачах Будинку відпочинку Конча-Заспа та комплексу відпочинку Пуща Водиця. Загалом це понад 100 держдач і резиденцій.

Комплекс відпочинку Пуща-Водиця і Будинок відпочинку Конча-Заспа, на території яких розташовані державні дачі, знаходяться під Державним управлінням справами, утримується за кошт держави. Площа цих VIP-селищ, за даними ДУС, становить майже 300 гектарів. На території Кончі-Заспи розміщений 71 дачний будинок та чотири пансіонати на 145 номерів. У Пущі-Водиці – пансіонат на 36 номерів, 30 будинків на 71 сім'ю і різні заклади: клуб-їдальня, буфет, склади, пральня, магазин, більярдна.

Там досі живуть декілька сотень членів попередніх урядів, серед яких: колишній голова Верховної Ради Володимир Литвин, ексгенпрокурор Святослав Піскун, другий президент України Леонід Кучма.

Олександр Тупицький, якого президент Зеленський відсторонив від посади голови Конституційного суду і скасував його призначення суддею, п'ять місяців не платив за користування і шість місяців за комуналку. Щоб його виселити, знадобилося пів року – він звільнив будинок тільки в квітні цього року.

Зараз ви читаєте новину «Яку користь матиме Зеленський від аудиту державних дач». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути