вівторок, 06 листопада 2012 16:30

Якщо вже робити перевибори, то у всіх спірних округах - експерт

Якщо вже робити перевибори, то у всіх спірних округах - експерт
Віталій Бала: перевибори - це компромісний варіант як для опозиції, так і для влади. Фото: www.radiosvoboda.org

Якщо вже оголошувати перевибори, то по всім округам, де були спірні питання.

Про це Gazeta.ua сказав політолог Віталій Бала, коментуючи рішення Центральної виборчої комісії щодо перевиборів у 5-ти проблемних округах.

"Наскільки я розумію, у ЦВК немає повноважень таким чином приймати це рішення, посилаючись на те, що немає можливості встановити достовірні результати. Тільки визнання виборів такими, які не відбулися, можуть бути причиною для того, щоб проводилися перевибори", - наголосив він.

Водночас, політолог наголосив, що по цим округам члени окружних виборчих комісій порушували закон та, власне, позбавили громадян їхніх конституційних прав.

"В цій ситуація "самовисуванці", які оголосили себе депутатами, такі як Засуха, Губський, на підході був Пилипишин, вже не кажучи про Травянка, — були фактично визначені такими через неправомірні дії ОВК, які позбавляли людей можливості проголосувати, - підкреслив експерт. - У кожної людини є конституційне право і на якій підставі хто це право забирає — не зрозуміло. З цього приводу можна позиватися до суду, та, в тому числі, і до президента, який не забезпечує мої конституційні права. Він як гарант має мені це забезпечити".

Бала додав: "Тому у всій цій ситуації перевибори — це досить компромісний варіант як для опозиції, так і для влади. Бо важко уявити, яким чином далі б розвивалися події. Все ж таки протягували незрозумілу, м'яко кажучи, позицію щодо того, що переможцем була проголошена та ж Тетяна Засуха".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиції доведеться миритися з будь-яким рішенням влади щодо перевиборів - політолог

Водночас, підкреслив він, запитання викликає пропозиція ЦВК провести перевибори по 194-му округу, де переміг Микола Булатецький з результатом у 40.79%. Натомість його конкурентка Валентина Жуковська отримала тільки 25.29%:

"Єдине питання до 194-му округу, де Булатецький майже в 15% різниці переміг Жуковську. На якій підставі там планують проводити перевибори, якщо не було жодних протиправних дій? Я не чув нічого — ні рішень суду, ні якихось перерахунків. Тобто, це насправді не зрозуміло. Тільки тому, що вона очолювала НадраБанк? Тому тут насправді велике запитання і відповіді на нього не чутно".

Крім того, на думку політолога, варто розглянути й інші округи, де були спірні результати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиціонери планують обнулити виборчі списки

"Якщо вже ЦВК пішла таким шляхом перевиборів, то напевно вже потрібно подивитися на всі спірні округи, там, де є питання в опозиції щодо того, що були сфальшовані результати там, де перемогли представники влади чи самовисуванці, яких підтримала влада, і тоді піти вже в цьому напрямку і зняти всі питання, які пов'язані зі спірними округами", - пояснив Бала.

Зараз ви читаєте новину «Якщо вже робити перевибори, то у всіх спірних округах - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути