вівторок, 06 листопада 2012 15:31

Опозиції доведеться миритися з будь-яким рішенням влади щодо перевиборів - політолог

Опозиції доведеться миритися з будь-яким рішенням влади щодо перевиборів - політолог
Михайло Басараб. Фото: www.nso.org.ua

Опозиція настільки слабка, що їй доведеться приймати будь-яке рішення щодо виборів, яке ухвалить влада.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Михайло Басараб, коментуючи рішення ЦВК щодо перевиборів на 5-ти проблемних округах і не зрозумілу позицію щодо цього Верховної Ради.

"Оскільки ЦВК прийняло це рішення — воно не самостійне. Його благословили в Адміністрації президента", - пояснив він.

Тому, за словами експерта, попереднє рішення парламенту щодо того, що немає необхідності проводити перевибори, свідчить тільки про те, що всередині Партії регіонів точиться дуже серйозна і запекла боротьба щодо сценарію виходу з цієї конфліктної ситуації. "Внутрішня видова боротьба в ПР на тлі їхньої беззаперечної перемоги на цих виборах лише загострилася і конкуренція за те, хто буде впливати на прийняття важливих доленосних рішень достатньо зросла. І те, що ЦВК прийняла одне рішення, а Рада абсолютно інше, свідчить лише про це і ні про що інше", - підкреслив він.

Якщо Рада таки не ухвалить рішення щодо перевиборів, це буде, за словами Басараба, "поганим сигналом для "Регіонів", бо відмова провести дострокові виборів навіть в цих 5 округах свідчить про те, що влада абсолютно ігнорує те, що відбувається на вулиці, абсолютно ігнорує суспільні настрої".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада розуміє, що назад дороги немає, їй цього не пробачать - ескперт про проблемні округи

"Певно, це не виллється у Майдан через день, два чи місяць, але це сприятиме накопиченню негативного ставлення до української влади, - підкреслив експерт. - Ми перебуваємо у дуже делікатній ситуації. У нас високий рівень недовіри до української влади. Водночас, те, що опозиція все таки отримала кращий результат , ніж розраховувала, не свідчить про те, що українське суспільство не достатньо скептично налаштовано і щодо опозиції".

Проблема опозиції у цьому випадку, на думку Басараба, у тому, що вона не має харизматичного лідера.

"Тимошенко, яка могла б претендувати на цю роль, сьогодні перебуває у в'язниці. Та й рівень електоральної підтримки Тимошенко не є надто високим. Про рівень електоральної підтримки Яценюка чи інших лідерів опозиції говорити сьогодні не доводиться. У них немає харизматичних політиків, які б могли за собою повести маси. Тому ми не можемо сьогодні прогнозувати масових зібрань у масштабах всієї держави", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиціонери планують обнулити виборчі списки

Політолог додав: "Опозиція на сьогодні залишається досить слабкою і вірити в те, що її лідери зроблять якусь заяву до населення і завтра під ЦВК буде 100-200 тисяч людей, не доводиться. Опозиція може спробувати погрожувати, спробувати закликати людей приходити до ЦВК, можливо навіть спробувати зібрати прототип Майдану, але за сьогоднішніх обставин це малоймовірно. Опозиція мусить прийняти те рішення, яке ухвалять в стінах високих кабінетів. І переломити ситуацію вона не зможе".

"Рішення ВР щодо проведення чи не проведення виборів у тих чи інших округах, залежить від влади в першу чергу", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «Опозиції доведеться миритися з будь-яким рішенням влади щодо перевиборів - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути