вівторок, 06 листопада 2012 00:03

Опозиціонери планують обнулити виборчі списки

Опозиціонери планують обнулити виборчі списки
Юрій Ключковський ФОТО: glavcom.ua

Партії "Батьківщина", "Свобода" та "Удар" обговорюють можливість зняття з виборів усіх свої кандидатів - провести так зване обнулення. За задумом опозиціонерів, у парламенті засідатимуть менш як 300 депутатів і він буде нелегітимним. Подібний крок опозиція готує на знак протесту проти фальсифікації виборів 28 жовтня.

"Обнулення виборчих списків політичними партіями неможливе. Така норма закону була скасована ще 2007-го, перед позачерговими виборами", - пояснює для Gazeta.ua народний депутат третього-шостого скликань Юрій Ключковський, 63 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція має врахувати всі плюси і мінуси "обнулення" списків - експерт

На думку нардепа є тільки один спосіб невизнання виборів - кандидати в депутати можуть відмовитися від своїх мандатів. "Спочатку мають зробити це всі, хто пройде за списками. Далі право депутатства перейде до людей, які нижче за партійним списком. Ті теж мають відмовитися від мандатів. І так до останнього у виборчому списку (в одному списку не більш як 225 осіб. - Gazeta ua ). Такий сценарій цілком реальний. Але залежить від рівня партійної дисципліни опозиціонерів".

На його думку, ціллю опозиції є визнання Верховної Ради нового скликання недієздатною. "Бездіяльність парламенту можна затягнути максимум на два місяці. Потім - нові вибори. Паралельно з розхитуванням політичної ситуації на свою користь опозиція повинна вимагати змінити виборче законодавство. До Ради вже поданий законопроект про вибори народних депутатів за пропорційною системою з відкритими списками. Така система перешкоджатиме фальсифікаціям. І тільки якщо вдасться змінити правила обрання нардепів, ініціатива опозиції матиме сенс", - вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Об'єднана опозиція та УДАР обіцяють влаштувати Януковичу перевибори

Підсумовуючи, Юрій Ключковський зазначив, що відмова опозиції від мандатів призведе до повторних виборів. "Але багато з опозиціонерів-мажоритарників вклали в передвиборчі перегони мільйони гривень. Їх буде важко переконати знову розпочинати змагання. Чимало хто вбачає в депутатстві особистий інтерес".

 

Зараз ви читаєте новину «Опозиціонери планують обнулити виборчі списки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути