вівторок, 19 лютого 2013 14:01

Якщо влада влаштує вибори за мажоритарною системою, то у ВР потрапить лише ПР і "Свобода" - експерт

Якщо влада влаштує вибори за мажоритарною системою, то у ВР потрапить лише ПР і "Свобода" - експерт
Вадим Карасьов. Фото: news2000.com.ua

Якщо влада таки зможе зробити перевибори за мажоритарною системою, то у парламенті найбільшими силами буде Партія регіонів і "Свобода".

Про це на прес-конференції у Києві сказав політолог Вадим Карасьов.

Він наголосив, що опозиції варто більш серйозно поставитися до заяв "регіоналів" щодо імовірної зміни виборчої системи на мажоритарну.

"Враховуючи парламентську кризу, патову ситуацію, яка є сьогодні у Верховній Раді, коли опозиція все більше перебирає на себе стратегічну ініціативу, то є спокуса у влади взагалі одним махом вирішити багато питань", - наголосив експерт.

Він пояснив: "Політична партія шахів, яку розігрує сьогодні Партія регіонів і президент, все більше і більше веде його до поразки у 2015 році. Тому є спокуса просто взяти і скинути всі фігури на цій дошці і розпочати нову партію. Тобто, змінити весь партійний парламентських ландшафт, змінити всю партійну політичну структуру, яка не на користь Партії регіонів, і таким чином відновити стратегічну перевагу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція готова і до парламентських, і до мерських виборів - Парубій

На думку Карасьову, це цілком можна зробити на основі перевиборів по мажоритарній системі.

"У мажоритарній системі, якщо буде 450 депутатів, то буде і 450 округів, де перемагає тільки один кандидат. Всі інші не перемагають. А потім вже у Верховній раді вони збираються до купи і можуть формувати фракції", - пояснив політолог.

Карасьов додав: "Якщо така модель буде застосована, а це, по суті, буде інший електорально-партійний режим, то що може зробити Партія регіонів? На заході України будуть конкурувати всі опозиційні сили від опозиції. Тому не виключаю, що Партія регіонів зробить так, щоби у більшості округів перемогли "свободівці". А на сході України — представники "Регіонів" і може пару комуністів".

Він уточнив, що за таких умов шансів у кандидатів від "Батьківщини" буде не багато, тому і до парламенту потрапить кілька нардепів від цієї політичної сили. Натомість представники УДАР взагалі можуть бути не представлені у ВР. На переконання експерта, якщо вибори будуть відбуватися за мажоритарною системою, то від УДАРу має шанси пройти тільки його лідер Віталій Кличко.

"І тоді ми побачимо, що найбільші сили у парламенті після мажоритарних виборів — це буде Партія регіонів і "Свобода". Чим не модель для другого туру президентських виборів?", - зауважив Карасьов.

 

Зараз ви читаєте новину «Якщо влада влаштує вибори за мажоритарною системою, то у ВР потрапить лише ПР і "Свобода" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути