четвер, 07 листопада 2013 15:55

"Якщо Тимошенко не випустить дядько Вітя, то народ це зробить з сокирами та вилами"
14

Фото: Фото: Сергій Старостенко

- Подходи записываться, - звертається молода білявка до прохожих, тримаючи папери із переліком прізвищ. - А кто просто интересуется, то уходите!

О 8.00 близько двох сотень активістів "Батьківщини" збираються на Європейській площі навпроти готелю "Дніпро", тримають партійні та державні прапори. Дехто має біло-червоні кульки. По периметру знаходяться близько сотні правоохоронців. 7 листопада тут збираються учасники на мітинг у підтримку євроінтеграції та звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

У цей час під Національною філармонією шикується колона.

- По троє ставай і вперед на барикади, - вигукує червонощока жінка. Учасники слухаються.

- Мають же ж приймати рішення по Юлії Володимирівні Тимошенко. Думаю, що прийду і буду наполягати на її звільненні. А все того, що голод бачила. І знаю, що знову може бути 1932-33 роки. Тому і спільнота прийде - будуть ще наполягати на євроінтеграції, - каже літня киянка Валентина Олійник. В руках жінка тримає прапор із зображенням ув'язненої екс-прем'єрки Юлії Тимошенко.

Із агітаційних партійних мікроавтобусів лунають патріотичні пісні, зокрема "Ти моя Україно" Назарія Яремчукаа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардеп-комуніст Михайло Герасимчук помер на Жовтневу революцію

- Ми йдемо до парламенту для того, щоби визволяти нашого лідера - Тимошенко. Її знає весь наш шар - маленький і агресивний. Якщо її не випустить дядько Вітя, то народ це зробить. З вилами та сокирами підемо.А це товариш Лєнін, можна просто Льоня, - каже киянин Олексій Караульний і показує на чоловіка, схожого на Леніна.

- Сьогодні прийшов не революцію робить, а контрреволюцію, - відповідає той.

В бік парламенту йде екс-депутат Київради Зорян Шкіряк. Тримає паперовий стакан із кавою за 8 гривень. Його ніхто не помічає.

За годину колона з півтисячі прихильників "Батьківщини", вишукується в бік парламенту. Її очолили нардепи Микола Томенко, Олександр Бригинець, Леонід Ємець. Перший ряд колони тримає величезний довгий плакат із зображенням Тимошенко та написом: "Юлі волю! Україну до Євросоюзу". За готелем стояла сотня прихильників "Європейської партії", які потім влилися до ходи.

- "Юлі волю! Банду геть!", - постійно лунає і колони. При цьому постійно звучать пісні - то із агітаційної машини,то в колоні мітингарі грають на гітарі.

- Ми знаємо наскільки важлива євроінтеграція. Але до Тимошенко ставимося дуже позитивно. Вона могла б стати хорошим президентом і віримо, що її в майбутньому випустять, - кажуть студентки Катя і Марина з Київського університету ім. Б. Грінченка.

Колона рушає вгору вулицею Грушевського. О 9:15 учасникам маршу переступає дорогу вже колона від партії УДАР. Ті змушені зупинитись, чекають поки ті вийдуть перед ними.

- Ти смотри, таки влезли. Думал не пропустим, они же сзади должны быть, - змахує руками худорлявий чоловік.

На чолі "ударівців" Віталій Кличко в оточенні однопартійців з прапорами. Перших 100 м йдуть мовчки. Потім хтось у мегафон починає кричати "Україна це Європа!". Гасло підхоплюють кілька разів, але навпроти будівлі Кабінету Міністрів замовкають.

- Покажіть, хто це кричав, - просить Кличко у людей. На перед виходить хлопець з синім мегафоном через плече.

- Молодець, хороше гасло, - Віталій Володимирович піднімає вверх великий палець.

Ще за 5 хв колона доходить до Верховної Ради. Там вже їх чекають кілька десятків "свободівців". Поки сходяться депутати, Кличко час від часу скандує "Україна - це Європа". Його крики радо підхоплюють однопартійці.

Навколо Верховної Ради кожні два метри по міліціонеру. Під стінами кілька сотень "беркутівців". Їх 30 автобусами заставили Маріїнський парк та прилеглі дворів.

Біля паркану високий чоловік тицяє бутафорським тризубцем в бік міліціонерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Річниця революції у Львові: 30 комуністів, 30 націоналістів і 500 міліціонерів

- Україна хоче в Європу, а не сидіти в дупі. У мене особисто дві вимоги — відпустіть Тимошенко, та прийміть закони для ЄС. Не зробите цього — народ вийде з вилами, як Ляшко, тільки ці вила вже точно запхають до дупи Януковича і його собак, - кричить.

Люди займають усю проїжджу частину перед Радою. Міліція перекриває рух. В цей час, до сусіднього готелю "Київ" починають прибувати нардепи. Авто паркують вздовж дороги та йдуть повз натовп в оточенні охорони. "Регіоналів" ті зустрічають криками "ганьба." Двоє літніх чоловіків ледь не кидаються на екс-міністра оборони Олександра Кузьмука.

- Той ко..ел продав мою войскову часть, де я був прапорщиком. А ми були щитом батьківщини, ну точніше Тернополя,- спльовує Зиновій Васильович, - а тепер там дєвок торгують, бордель зробили.

В 11:00 до бокового входу під'їжджає мікроавтобус. На нього виходить лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк з нардепом Юрієм Одарченком.

- Україна - це Європа, - кричить тричі Кличко. Він пробирається через натовп до мікроавтобусу, з якого вже виступає його колега Яценюк.

- На вас вся надежда. Не подведите! - вигукують люди.

- А у вас що, є сумніви? - віджартовується політик.

Вилізти Кличку на авто за руку помагає Яценюк.

- Янукович має подолати свій страх стосовно Тимошенко, - переконує Яценюк. І передає слово головному "ударівцю". Натовп скандує: "Кличко".

- Дякую, що ви прийшли. Приїхали із різних областей, щоби висловити сьогодні підтримку. Ми впевнені, що Україна повинна жити в інших стандартах. А не по тим стандартам, по яким нам пропонує нинішня влада, - виголошує він. - І єдиний вихід, щоби кожен українець впевнено дивися на завтрашній день, для цього потрібний європейський розвиток нашої країни. Ми прийшли показати, що прагнемо жити в європейській країні. Ми будемо все робити, щоби тиснути на провладну більшість, яка хоч і декларує європейську інтеграцію, але не має бажання, щоби Україна приєдналась до Європи... Вони прийшли до влади, щоби набивати свої кишені.

Коли Яценюк та Кличко йдуть на засідання, на імпровізованого "броньовика" вилазить третій лідер опозиції Олег Тягнибок та нардеп зі "Свободи" Андрій Ільєнко.

- Колись цей день було спаплюжено – його оголошено днем кривавої революції, кривавого червоного режиму. Однак я переконаний, що нині запанують кольори неба і пшениці – кольори українського національного стягу. Цей день є визначальним для кожного з нас, адже буде вирішено подальшу долю української держави, - каже Тягнибок і зіскакує з мікроавтобуса.

В 11:00 учасники потихеньку починають розходитися по сусідніх вуличках. Більшість йде до Маріїнського парку на лавки. Дістають канапки та чай.

- Привезли той привезли, сам би ніколи не поїхав — далеко і дорого, - бородань у джинсовій куртці сидить на лавці біля пам'ятника генералові Ватутіну, - я за Європу, не за Росію. Я там вже прожив 20 років все знаю. Якби Юльку випустили то вона б там скоро вилікувалась і прийшла наводити порядки.

За 10 м групці учасників мітингу низенька жінка в окулярах роздає по 50 грн. Все записує до зошита. Коли бачать фотоапарат люди в момент розходяться. Потім, збираються за 50 м біля іншої лавки.

О 13:00 з ради виходять кілька опозиціонерів. Кажуть що депутати оголосили перерву до 16.00.

Вертаючись на Європейську площу видно як з парку виїжджають один за одним 20 автобусів з міліціонерами. Попереду їх супроводжують автомобілі ДАІ. На площі вештаються кілька десятків комуністів. Вони планували дійти маршем до Верховної Ради, але подолали шлях тільки до площі.

Опозиціонери обіцяють знову зібратись під Радою о 16.00.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо Тимошенко не випустить дядько Вітя, то народ це зробить з сокирами та вилами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

402

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути