Ексклюзиви
вівторок, 03 листопада 2020 15:25

Якименко в Одесі і Сороколат у Харкові. Як начальники міського відділу охорони здоров'я провалюють боротьбу з COVID-19

Другу хвилю COVID-19 у світі прогнозували ще з весни, і Україна мала все, щоб якісно до неї підготуватися: і час, і навіть гроші. Незважаючи на це, ситуація розвивається за катастрофічним сценарієм. Поки центральна і місцева влада шукали винних, кількість нових випадків захворюваності перевалила за 6 тисяч на добу, а лікарні стрімко переповнюються. Популізм, вибори, корупція - причини, з яких Кабмін і регіони провалюють боротьбу з пандемією.

Київська школа економіки змоделювала ситуацію з поширенням COVID-19 і прийшла до невтішного висновку - Україна за крок від найгіршого сценарію. Кожна четверта лікарня (а це 117 медустанов) першої хвилі заповнена хворими, з яких повністю завантажені 64. За кількістю активних хворих і померлих Україна в п'ятірці "антилідерів" у Європі. На даний момент кількість померлих від COVID-19 перевищила 7 тисяч осіб. За прогнозом Київської школи економіки, до кінця року це число може зрости до 20 тисяч.

Центр проблеми

Головна претензія до Кабміну - Фонд боротьби з COVID-19, кошти з якого витрачаються на що завгодно, крім боротьби з COVID-19. Обсяг фонду склав 66 млрд гривень, які постановою Кабміну мали бути направлені на локалізацію спалахів захворюваності та подолання їхніх наслідків. Порушивши свою ж постанову, Кабмін перетворив Фонд у джерело "кишенькових грошей" для шляховиків, правоохоронців, кіношників. На сьогодні тільки 5,8 млрд грн з нього направлено на охорону здоров'я, на дороги - 16,3 млрд грн, на соцзахист - 9,3 млрд грн, на забезпечення правопорядку - 2,4 млрд грн, на зйомку серіалів - 100 млн грн. При цьому частину виділених на охорону здоров'я грошей досі не використовували, іншу - спустили на тендери із завищеними цінами.

Одеса. Бонуси і Якименко

  Олена Якименко
Олена Якименко

Влада Одеси знехтували безпекою і не стали вводити жорсткі обмеження в період курортного сезону. Це можна пояснити: туристи - хліб для місцевого бізнесу і бюджету. Однак вже 2 вересня міська влада феєрично відзначила день міста. Труханову треба було виграти мерські вибори, і підконтрольна йому голова міського відділу охорони здоров'я Олена Якименко перечити не стала. Тепер кожного дня у регіоні 300+ нових випадків захворюваності. У реальності їх набагато більше - не вистачає тестів і лабораторій, які могли б оперативно їх обробляти. За даними Міністерства охорони здоров'я, зараз Одеса четверта в Україні за кількістю нових випадків COVID-19. Безуспішна боротьба з пандемією обійшлася міському бюджету вже в понад 300 млн грн.

З весни одеський міський відділ охорони здоров'я намагається відкрити нову ПЛР-лабораторію. Вона розвантажила б лабораторію лабораторного центру МОЗ і лабораторію протичумного інституту. Нова лабораторія повинна була запрацювати ще влітку, проте не запрацювала досі. Існуючі дві ледь справляються - одесити змушені платити чималі гроші за дослідження приватникам. У місті подейкують, що в цьому і полягає задум міського відділу охорони здоров'я: за бонуси забезпечити приватні лабораторії пацієнтами, яким нікуди більше йти. Олена Якименко відповідальність за зрив дедлайну переклала на МОЗ: мовляв, лабораторія була готова, але комісія міністерства в останній момент змінила техзавдання. За даними наближених до Одеської міськради джерел, відкриття лабораторії перенесли через порушення при введенні в експлуатацію.

Із початку жовтня волонтери стали масово скаржитися на брак місць для хворих на COVID-19 у опорних лікарнях. Син Якименко опублікував у Фейсбуці відео, де машини швидкої стоять в довгій черзі до інфекційної лікарні.

"Місто закрило прийом хворих. Інфекційка не приймає - заповнена. Відправляє в Єврейську. Єврейська закрила прийом. Двох пацієнтів відправили до Чорноморська. Двоє сидять зараз під лікарнею. Відправляти вже нікуди", - писала волонтер Катерина Ножевнікова.

Але й тут Якименко замість того, щоб подати у відставку, "cпихнула" вину на самих одеситів: вони нібито занадто наполегливо домагаються госпіталізації та відмовляються виписуватися.

Голова міського відділу охорони здоров'я не контролює не просто протиепідемічну ситуацію в місті, а й навіть своїх підлеглих: COVID-19 виявили у її заступника, який напередодні був присутній на святкуванні Дня Медика без маски - як і Якименко. Претензії до міського відділу охорони здоров'я накопичувалися давно і, схоже, COVID-19 став для одеситів останньою краплею. Раніше активісти вимагали звільнити Якименко за знищення кардіоклініки в парку Шевченка і непрозорі тендери на користь приватної клініки "Свята Катерина". Все йде до того, що в разі перемоги Труханова у другому турі міськздоров очікує перезапуск і новий директор, кандидатуру якого вже підшукують.

Харків. Іванніков і гроші МВС

  Вадим Іванніков
Вадим Іванніков

Ситуація в Харкові віддзеркалює ситуацію в країні. Всі ті самі антирекорди, алогічні дії чиновників і безконтрольна витрата "ковідних" грошей. З вересня область на другому місці в антирейтингу після Києва. Щодня в мільйоннику реєструють понад 800 нових випадків. Ще на початку жовтня заповненість лікарень склала 100%.

З порушенням адаптивного карантину один за одним у Харкові провели студентський бал-маскарад і концерт Ольги Полякової. Голова ОДА Олексій Кучер прямо заявив: область не дотримуватиметься карантину. Транспорт, школи, держустанови працюють в звичайному режимі, кафе і ТРЦ - до 20:00. Ось і всі обмеження.

При цьому місцева влада неохоче розкриває фінансування боротьби з пандемією. З недавнього звіту Національної служби здоров'я України стало відомо: на боротьбу з COVID-19 із липня по вересень по Харківській області було виділено понад 251 млн грн, з них майже 201 млн грн дістався місту Харкову. Велика частина цих грошей дісталася не лікарям, а поліцейським - понад 141 млн грн. Гроші витратили на доплати і на медустанови в системі МВС - у них лікують поліцейських і членів їхніх сімей.

При цьому, починаючи з березня, намагалися звільнити директора департаменту охорони здоров'я ХОДА Вадима Іваннікова. Він пробув на посаді 5 місяців, з яких 3 провів на лікарняному. У перші дні карантину Іванніков розпорядився демонтувати апарати ШВЛ у лікарнях районів і транспортувати їх до Харкова. Обласна інфекційна лікарня зіткнулася з матеріальними проблемами і організаційним хаосом, лікарі стали масово звільнятися, а пацієнти - скаржитися на те, що змушені купувати ліки, профінансовані державою. Звільнити Іваннікова змогли тільки влітку, проте його уроків в області не засвоїли досі. Більше того, його крісло досі вакантне: конкурс на заміщення посади оголосили 11 вересня. У його колеги по міському відділі охорони здоров'я Юрія Сороколата ситуація не краща: місто перестало справлятися з напливом хворих.

Епідемічна ситуація в Україні може вийти з-під контролю в будь-який момент. За кількістю нових випадків ми в десятці серед європейських країн, за смертністю - в п'ятірці. За кількістю тестів - на останньому місці. Некваліфіковані й безвідповідальні дії чиновників міськ- і облздравів можуть наблизити катастрофу. Відкриття лабораторій, збільшення числа ліжкомісць, посилення карантинних обмежень, контроль витрачання бюджетних коштів - їхні повноваження і той мінімум, який дозволить утримати ситуацію. Зараз вона цілком в руках місцевої влади.

Зараз ви читаєте новину «Якименко в Одесі і Сороколат у Харкові. Як начальники міського відділу охорони здоров'я провалюють боротьбу з COVID-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути