пʼятниця, 23 листопада 2012 20:14

"Адвокатів прибили до влади: будуть багато говорити - залишаться без ліцензії" - Москаль про КПК

"Адвокатів прибили до влади: будуть багато говорити - залишаться без ліцензії" - Москаль про КПК
Геннадій Москаль розкритикував новий КПК. Фото: obozrevatel.com

Новий Кримінально-процесуальний кодекс може позбавити людину нормального захисту у судах, бо судді матимуть серйозні важелі впливу на адвокатів.

Про це Gazeta.ua сказав народний депутат Геннадій Москаль, коментуючи введення в дію нового Кримінально-процесуального кодексу.

Він наголосив, що від нового КПК виграють тільки адвокати, оскільки за новими положенням інші особи вже не можуть бути захисниками, однак і тут є свої нюанси.

"Раніше захисниками могли бути дружина, батьки, близькі родичі, правники, які не мають адвокатського свідоцтва. А зараз це будуть тільки професійні адвокати, які внесені до державного реєстру. Але чи будуть вони ефективними у цій ситуації - велике питання. Адже їхні ліцензію можна легко анулювати, якщо на адресу дисциплінарних комісій адвокатури приходитимуть ухвали суду та скарги проти них", - пояснив політик.

Він додав: "Чи це буде адвокат, який просто буде працювати, щоби зберегти шматок хліба і дивитися на всі ці недоліки скрізь пальці, або ж, якщо він буде багато виступати в суді, то цей адвокат 3-4 процеси проведе і потім залишиться без ліцензії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні одночасно діють два КПК - адвокат

Москаль пояснив, що держава чітко у кодексі написала, що адвокат має бути в єдиному реєстрі вищої дисциплінарної комісії адвокатури при Кабінеті міністрів України.

"Тобто, їх прибили до влади, - пояснив він. - От в чому питання. Якщо його немає в реєстрі — суддя його до процесу не пускає. Відповідно, суддя має на нього важелі впливу. Десь він не так став, не так підвищив голос, не те сказав — і все".

Водночас, ще однією загрозою, на думку нардепа, є те, що адвокати будуть призначатися державою у випадку, якщо у людини немає можливості оплатити собі послуги захисника.

"Держава буде отримувати певну кількість адвокатів для того, щоби надавати правову допомогу людям, які не можуть оплатити адвоката, а він за законом їм потрібен. Та хіба ці адвокати на мізерну ставку будуть рвати глотку? Вони будуть просто формальними учасниками процесу і більше нічого", - пояснив нардеп і додав, що таким чином людина опиниться без адекватного захисту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий КПК перетворив Україну на поліцейську державу - Власенко

Нагадаємо, що з 20 листопада цього року в Україні запрацював новий Кримінальний кодекс. Захисники КПК стверджують, що він значно гуманізує правоохоронну та судову систему, однак багато спеціалістів відзначають у ньому безліч недоліків.

Зараз ви читаєте новину «"Адвокатів прибили до влади: будуть багато говорити - залишаться без ліцензії" - Москаль про КПК ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути