пʼятниця, 16 листопада 2012 12:03

"Новий КПК перетворює прокуратуру в похоронне бюро" - Москаль

"Новий КПК перетворює прокуратуру в похоронне бюро" - Москаль
Геннадій Москаль: хто написав цей маразм, встановити зараз неможливо. Фото: bukpravda.cv.ua

Новий Кримінально-процесуальний кодекс, який вступає в дію 19 листопада, надзвичайно ускладнює процедуру видачі померлої людини родичам для поховання.

Про це заявляє народний депутат Геннадій Москаль, повідомляє прес-служба політика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий КПК дозволить прокурорам приховати недоліки слідства і домогтися обвинувального вироку — Баганець

" У кодексі є ст.238 — "Огляд трупа". Який відтепер проводиться обов'язково слідчим або прокурором та судмедекспертом. Після огляду труп підлягає обов'язковому направленню на судмедекспертизу для встановлення причини смерті. Померлого видають родичам тільки з письмового дозволу прокурора і тільки після проведення експертизи та встановлення причини смерті. Хто написав цей маразм, зараз встановити неможливо. Але керівники правоохоронних органів на координаційній нараді з участю президента про це чомусь скромно промовчали", - зазначив політик.

В якості прикладу Москаль наводить кілька цифр.

"За даними Держкомстату, за вісім місяців в Україні померло близько 500 тисяч людей. Штат судмедекспертів на сьогодні складає 1623 чоловік (це десь 70% від передбаченого штату, є значний некомплект). Кількість слідчих в Україні — 12 тисяч при некомплекті 10%. Як при такій кількості судмедекспертів і слідчих можна оглянути кожен труп, після цього провести судмедекспертизу, встановити причину смерті, потім написати акт, який необхідно направити прокурору, а той уже має видати письмовий дозвіл на видачу померлого родичам! Добре відомо, що уточнення причини смерті іноді може зайняти близько місяця. Раніше довідки для поховання видавали лікарі, а судмедекспертиза проводилася тільки в тих випадках, коли були ознаки насильницької (неприродної) смерті. При цьому експертиза могла тривати скільки завгодно, а тіло видавали родичам одразу після розтину", - наголосив Москаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий КПК допоможе суддям посадити Тимошенко за причетність до вбивства Щербаня?

"Тепер дотримання букви нового КПК призведе до повного колапсу, впевнений він. - Кількість судмедекспертів та слідчих необхідно збільшити в десять разів. Крім того, нова процедура видачі тіла родичам викличе протест мусульманської громади, яка за своїми релігійними звичаями має поховати померлого протягом 24 годин із моменту смерті, ще до заходу сонця. Новий КПК фактично перетворює прокуратуру в похоронне бюро".

Зараз ви читаєте новину «"Новий КПК перетворює прокуратуру в похоронне бюро" - Москаль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути