пʼятниця, 09 квітня 2021 10:55

Адвокати з РФ і ОРДЛО подають тисячі заяв до ЄСПЛ для дискредитації України - ЗМІ
5

Адвокати з РФ та окупованих територій сплановано подають до ЄСПЛ тисячі заяв проти України від імені жителів ОРДЛО. Це може мати на меті перевантаження ЄСПЛ і дискредитацію його як інституції. Серед юристів, які направляли скарги – росіяни з приватної адвокатської компанії-партнера Мін'юсту РФ та з окупованих територій. Зокрема, адвокати організації ексдепутата Олега Царьова, якого СБУ звинувачує у держзраді, а також юристи, яких підозрюють у фальсифікації звернень до міжнародних судів.

Масова подача скарг негативно вплинула на статистику, йдеться у розслідуванні "Схем". Саме через це Україна опинилася у трійці країн, де масово скаржаться на порушення прав людини.

Близько 6 тис. скарг, пов'язаних із військовими діями на сході, із загальних 10 тис. скарг на розгляді ЄСПЛ проти України, подані кількома групами юристів із РФ. Найбільш активна група – адвокати з приватної російської компанії "Клишин и партнеры". Один із них – Олександр Малахов із 2014 по 2020 рік подав 771 скаргу. Тобто 130 скарг на рік. При тому, що в середньому юристи, які професійно працюють з ЄСПЛ, зазвичай подають до 20 таких заяв. Від 12 адвокатів юрфірми "Клишин и партнеры" надійшло понад 5 тис. скарг. Тобто, більше ніж 75% усіх скарг, які розглядаються щодо сходу. 18 із них суд вже визнав такими, що не підлягають розгляду.

Голова колегії "Клишин и партнеры" Олексій Клішин – у минулому член ради федеральних зборів парламенту РФ. Серед клієнтів юрфірми – низка російських держструктур, зокрема, Мін'юст РФ. Один із контрактів із цим відомством заключили 2015 року на суму понад $600 тис. із посиланням на секретну постанову уряду РФ. Виконавцями зазначені ті ж юристи компанії, які писали скарги проти України.

Інші виявлені журналістами громадяни Росії, які збирали та подавали скарги до ЄСПЛ з 2014 по 2017 роки – член Громадської палати РФ Георгій Федоров разом із братом Володимиром Федоровим. Вони були залучені до організації "Право проти фашизму", яка публічно звітувала про масове звернення до ЄСПЛ. Фінансову підтримку їхньої діяльності забезпечував "Российский фонд мира". Як джерела фінансування фонд вказував "добровільні внески" невідомих осіб і організацій.

Серед тих, хто подавав скарги, також юристи з окупованих територій. Зокрема, голова організації "Справедливий захист" Віталій Галахов, який 2018-го публічно звітував про зібрані й направлені до ЄСПЛ понад 2 тис. скарг, а у цьому році – близько 5,5 тис. Галахов наразі перебуває у розшуку Офісу генпрокурора, який підозрює його у фальсифікаціях із заявами жителів ОРДЛО до міжнародних судів. Правоохоронці виявили близько 100 осіб, які повідомили, що насправді не подавали заяв.

У період з кінця 2014 до 2016 року щонайменше 500 скарг виключно проти України були подані до ЄСПЛ Юлією Нікітіною, яку в російських ЗМІ представляли як юристку громадської організації "Союз біженців України", створеної ексдепутатом Царьовим. Згадка про цю організацію є у копії зламаної електронної пошти Саргіса Мірзаханяна – медіатехнолога експомічника Володимира Путіна Владислава Суркова.

Журналісти також знайшли звіти щодо розповсюдження публікацій на тему позовів до ЄСПЛ. В окремому листуванні кремлівські пропагандисти обговорювали, як подати інформацію так, аби Росія не вважалася лідером антирейтингу за кількістю скарг та нав'язати громадськості думку щодо політизованості рішень ЄСПЛ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна подала до ЄСПЛ новий позов проти Росії

Європейський суд з прав людини прийняв позов України проти Росії за спробу анексії Криму та перейшов до розгляду скарги по суті. У ЄСПЛ підтвердили, що Росія мала контроль над Кримом з лютого 2014-го, а не з часу так званого референдуму.

Зараз ви читаєте новину «Адвокати з РФ і ОРДЛО подають тисячі заяв до ЄСПЛ для дискредитації України - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути