вівторок, 19 лютого 2013 03:56

"Ядерні випробовування у Північній Кореї — це конкуренція між політичними кланами" - експерт

"Ядерні випробовування у Північній Кореї — це конкуренція між політичними кланами" - експерт
Фото: bilozerska.info

Північна Корея провела підземні випробування компактного ядерного обладнання великої руйнівної сили. Офіційний Пхеньян такі дії пояснює тим, що невдоволений ворожою політикою США щодо КНДР.

З одного боку — Північна Корея, з іншого — весь світ проти неї. Так пояснив Gazeta.ua геополітичну стратегію Корейської Народно-Демократичної Республіки голова Товариства дружби "Україна — КНДР" Микола Поліщук.

- Невже щось загрожує Північній Кореї?

- Перед запуском ракети КНДР запровадила в країні військовий стан. Це для неї нормальне явище. Країна часто це робить. На боці Південної Кореї стоїть Японія і США, союзниками Північної є Китай і Росія. Проте останні не завжди стають на бік КНДР. Тому Північна Корея повинна час від час підривати бомбу.

Лівія відмовилася від атомної бомби. І що сталося з Каддафі? Корейці вважають бомбу за аргумент. Так показують, що друзів їм не потрібно, вони достатньо самостійна країна. Переконати легше гарним словом і з пістолетом у руках, ніж тільки гарним словом. Корея далі буде розробляти ядерну зброю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Північна Корея провела ядерний вибух під землею. Нібито все пройшло безпечно

- Що це їй дасть?

- В першу чергу вони так утримують свій режим. Кожний запуск ракети і військовий стан мобілізує народ. Корейці думають, що вони могутня держава, бо мають бомбу. У світі не так багато атомних держав. Крім того, її запускають тоді, коли відбуваються якісь політичні зміни в середині країни.

- Це кризи або конфлікти?

- Ні. Може бути лише перестановка у керівництві країни, що не стосується зміни лідера Північної Кореї. Там багато різноманітних кланів, які між собою конкурують. Якийсь із них організує вибух, таким чином, підніметься вище на щабель державного керівництва. Але треба це зробити якісно. Інакше подавлять конкуренти. Ідеологічних розбіжностей між групами впливу нема'. У цьому сенсі там все монолітне. Можуть бути невеличкі кроки вправо-вліво, але в загальному напрямку політики. Ніяких конфліктів і відмінностей не існує.

Хіба що Кім Чен Ір любив класичну музику, а Кім Чен Ин - сучасну. Дружина у нього співачка. Якось один чиновник намагався конфліктувати, то його швиденько відсторонили від влади. Всі дії кланів - випендрування перед лідером. Кожен намагається показати свою потрібність у нинішній ситуації. Це схоже на вибір наречених. Кім Чен Ин оцінює роботу і розпоряджається, хто з кланів якою сферою може займатися.

- Нещодавно японське інформагентство Asia Press повідомило, що у Північні Кореї голод.

- Цю інформацію складно перевірити. Звідти немає інсайду. Хоча КНДР зараз демонструє відкритість. Там присутні різні журналісти і корпункти іноземних ЗМІ. Думаю, повідомлення про голод - фікція. Корейцям часто таке закидають. Це схоже на "британські вчені довели".

Так є журналісти або агенції, які періодично пишуть критичні матеріали про КНДР. Серед них є такий собі російський спеціаліст Андрій Лянков, який живе в Австралії, пише про Північну Корею і про голод у Північній Кореї. Паралельно організовує туди тури. За свої критичні статті отримує гроші.

У Південній Кореї є гуманітарні, релігійні і політичні організації, які начебто мають допомагати північним сусідам. Але якщо там все буде спокійно, вони не отримають фінансування на діяльність. Тому теж пишуть критичні матеріали. Чим більше голоду вони покажуть, тим більше грошей вони отримають. Так само свого часу робили американські неформальні організацій у США. Вони намагалися не показувати деякі радянські дані держстату, за якими СРСР обганяв США у деяких галузях.

У Північній Кореї присутня світова продовольча програма. Ні про який голод вона не повідомляла. Це не означає, що в країні все чудово. Корейці роками страждають від недоїдання.

Зараз ви читаєте новину «"Ядерні випробовування у Північній Кореї — це конкуренція між політичними кланами" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути