Ексклюзиви
вівторок, 24 лютого 2009 10:41

Яценюк пояснив падіння гривні та вказав на помилку Стельмаха

Яценюк пояснив падіння гривні та вказав на помилку Стельмаха

Кабінет Міністрів повинен терміново відновити діалог з Міжнародним валютним фондом, оскільки відсутність другого траншу МВФ стала основною причиною нового різкого падіння курсу гривні по відношенню до долара США і інших іноземних валют. Про це заявив лідер громадської ініціативи "Фронт змін" Арсеній Яценюк.

Як відзначив Яценюк, "негативний сигнал від МВФ є прямим сигналом для інвесторів".

"Звідки узявся долар по 9 гривень? По-перше, зрозуміла всім важка загальноекономічна ситуація. Але, я вважаю, що кожна ситуація має тональність. Україна не одержала другого траншу МВФ, уряд і НБУ не одержали золотовалютних резервів для стабілізації курсу долара. Саме тому у НБУ немає можливості в повному об"ємі підтримувати стабільність. Необхідно продовжити переговори і одержати другий транш. Що стосується будь-яких інших кредитів, я глибоко сумніваюся в тому, що Україна зможе їх одержати, особливо, якщо така позика має політичне забарвлення", - заявив лідер "Фронту змін".

Стельмах надмірно "прогнувся" перед урядом

Також Яценюк упевнений, що продавати валюту таким чином, як це робить сьогодні Нацбанк, не можна, оскільки необхідно її реалізувати всім учасникам ринку - лімітованими об"ємами щоб уникнути спекуляцій.

"Якби я продавав валюту таким чином в 2004-му році (з січня 2003 року до лютого 2005 року Яценюк займав пост першого заступника голови НБУ, в.о. голови НБУ), ми б сьогодні не змогли провести нашу зустріч. Я думаю, що мені довелося б після цього роки чотири відсидіти за гратами", - сказав він.

На думку екс-спікера, помилка НБУ полягає в тому, що голова Нацбанку Володимир Стельмах надмірно "прогнувся" перед урядом:

"Побоявся відповідальності за інфляцію і тому включив задню передачу по курсу. І друга помилка - в таких умовах НБУ повинен бути незалежним. Зокрема, він зобов"язаний був вийти із закритою або відкритою критикою держбюджету".

За матеріалом: Реальна політика

Зараз ви читаєте новину «Яценюк пояснив падіння гривні та вказав на помилку Стельмаха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути