Ексклюзиви
четвер, 18 вересня 2008 15:44

Яценюк погодив свою відставку з Балогою

Заява спікера Верховної Ради Арсенія Яценюка про відставку було політ технологічним рішенням, погодженим із секретаріатом президента України.

Таку думку висловив керівник Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко на прес-конференції в четвер у Києві.

"Це не якийсь порив емоцій або прагнення виконати коаліційну угоду. Це політичні технологічні операції. Піде Яценюк - повинна піти і Тимошенко", - сказав політолог.

"Це рішення було однозначно узгоджено із секретаріатом президента", - зазначив Фесенко.

Однак, на думку політолога, очікуваного від БЮТ ефекту не пішло.

"У БЮТ уже прозоро натякнули, що виконувати коаліційну угоду, яка уже не діє, вони не мають наміру", - підсумував Фесенко.

У той же час Фесенко оцінює імовірність проведення в Україні дострокових парламентських виборів як 50 на 50.

"Поки ще рано ставити крапку в долі діючої Верховної Ради, тому що однаковою є імовірність розпуску парламенту і формування нової коаліції, у тому числі в новому форматі", - сказав він.

Фесенко підкреслює, що в перевиборах на даний момент зацікавлений президент Віктор Ющенко, а парламентські політичні сили навпаки зайняли вичікувальну позицію й оцінюють свої можливості і перспективи як у діючій Верховній Раді, так і в можливій новій.

"Ситуація динамічна, як стрілка барометра в таку дощову погоду, як зараз. Головною інтригою є: перевибори або все-таки нова коаліція", - сказав політолог.

Фесенко вважає можливими теоретично 4 варіанти коаліції: розширена демократична (у складі БЮТ, блоку НУНС і Блоку Литвина), формат Партія регіонів і БЮТ, широка коаліція (БЮТ, Блок Литвина, Партія регіонів і КПУ) або ж безкоаліційний формат роботи Верховної Ради.

Найбільш ймовірними, на думку політолога, є формати коаліції БЮТ і Партії регіонів або БЮТ, Блок Литвина, Партії регіонів і, можливо, КПУ.

"При формуванні парламентської більшості в складі Блоку Юлії Тимошенко і Партії регіонів, спікером, швидше за все, стане лідер Партії регіонів Віктор Янукович, однак БЮТ доведеться докласти чимало зусиль, щоб регіонали на це погодилися, тому що посада спікера може означати політичну пенсію для Віктора Януковича", - вважає Фесенко. "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «Яценюк погодив свою відставку з Балогою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути