неділя, 31 березня 2019 17:21

60 виборців мали голосувати вдома за однією довідкою

60 виборців мали голосувати вдома за однією довідкою
До НСП-списку включають осіб, які не здатні самостійно пересуватися. Фото:www.oporaua.org

У селі Кадобна Калуського району Івано-Франківської області у ДВК №260294 на 60 заяв виборців, які виявили бажання голосувати "на дому", видали одну довідку лікаря.

"Довідка видана жителям села Кадобна, Калуського району Івано-Франківської області про те, що вони по стану здоров'я не можуть самостійно прибути на виборчу дільницю. Списки виборців додаються", - йдеться у довідці, підписаній виконувачем обов'язків головного лікаря та ще двома лікарями Брошнів-Осадської міської лікарні, - повідомляє "Опора".

"Ми не самі це вирішили, ми спитали в ОВК, чи робити довідки кожному окремо, чи робити на загальний список. Нам куратор в ОВК сказав, що можна брати довідку на загальний список", - пояснили заступник та секретар ДВК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не встигла проголосувати: жінка раптово померла під час виборів

"Я не маю ніякої інформації з цього приводу, - каже Ігор Очкур, голова ОВК №85. - Я отримав інформацію лише станом на вчора на 16.00, що стільки виборців голосують на дому, і запитав, чому така велика кількість виборців, якщо в НСП-списку було в десять разів менше виборців. Мені голова дільничної комісії відповів, що довідки є".

До НСП-списку включають осіб, які не здатні самостійно пересуватися.

"Формування цього списку суперечить Закону "Про вибори Президента України", яка каже, що виборець, який тимчасово не здатний пересуватись, самостійно, поштою або через інших осіб подає власноруч написану заяву з проханням забезпечити йому голосування за місцем його перебування. Така заява разом з довідкою медичної установи про стан здоров'я виборця має бути подана до дільничної виборчої комісії не пізніше 20.00 останньої п'ятниці перед днем голосування. У цій ситуації комісія мала отримати 60 заяв та 60 довідок окремо від кожного виборця", - пояснює Богдан Морикіт, координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківскій області.

На переконання Богдана Морикіта, такі дії дільничної виборчої комісії викликають подив, адже законодавство чітко визначає, що члени дільничної комісії зобов'язані перевірити факт тимчасової недієздатності виборця. Одна довідка на 60 виборців ставить під сумнів, чи дійсно члени ДВК перевіряли нездатність виборців самостійно пересуватися.

На одній із дільниць в Луцьку виборець передав "послання" владі.Він залишив мотузку і мило.

Зараз ви читаєте новину «60 виборців мали голосувати вдома за однією довідкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути