понеділок, 04 червня 2012 09:00

"20 років незалежності довели, що російській варто надати рівнозначного з українською статусу"

"20 років незалежності довели, що російській варто надати рівнозначного з українською статусу"
Олексій Гончаренко наголошує, що з наданням російській статусу державної варто все ж таки почекати Фото: timer.od.ua

Бійка в парламенті під час розгляду законопроекту "Про основи державної мовної політики" лише засвідчила, що проблема мови в країні є. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив заступник голови Одеської обласної ради Олексій Гончаренко.

"Я не вважаю, що вона головна на сьогодні в Україні – країні, де половина населення живуть за межею бідності. На мою думку, російська має отримати статус другої державної в Україні. Це був би цілком європейський підхід. Найкраще це зробити через зміни до Конституції. Але для цього потрібно 300 голосів у парламенті. А їх немає. Тому ухвалення закону про мови сьогодні – це мінімальне з того, що можна зробити. Причому, наголошую, – я розмовляю українською і не маю з цим ніяких проблем", - зауважив він.

Законопроект "Про основи державної мовної політики" розглядали 24 травня у Верховні Раді. Його норми фактично дозволяють запровадити російську мову другою державною. Автори законопроекту – "регіонали" Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко. Під час його розгляду зчинилася бійка між депутатами більшості та опозиції. "Бютівцю" Миколі Петруку проломили череп, Вадиму Колесніченку порвали сорочку.

"Підняття статусу російської ніяк не зашкодить українській. Наведу такий приклад. Коли будують нові житлові мікрорайони, часто залишають територію незаасфальтованою. Не одразу роблять доріжки. Дають можливість людям самим протоптати ту стежку, що для них найзручніша. І потім по їхніх слідах асфальтують. Тут так само. 20 років незалежності довели, що російській варто надати рівнозначного з українською статусу. Є ж Бельгія з двома мовами, Швейцарія – з чотирма", - наголосив Гончаренко.

Між тим він підкреслив, що не вважає, що російську варто робити державною саме зараз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ухвалення мовного закону зупинила не бійка, а кров людини - "бютівець"

"Або завтра. Є еволюційний розвиток держави. Я розумію і шаную людей, які бояться російської, бо вважають, що це призведе до радянської русифікації. Тож варто почекати", - зауважив він.

Думки інших експертів щодо "мовного" закону читайте у журналі "Країна" № 21 (124) за 31 травня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"20 років незалежності довели, що російській варто надати рівнозначного з українською статусу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

458

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути