Ексклюзиви
вівторок, 11 січня 2011 19:56

У гімні України пропонують поміняти "Ще не вмерла" на "Слава Богу"

У гімні України пропонують поміняти "Ще не вмерла" на "Слава Богу"

У Верховній Раді зареєстрований законопроект про внесення змін до закону України Про державний гімн України щодо слів першого куплету національної пісні.

Про це повідомив ініціатор документа, народний депутат з фракції БЮТ-Батьківщина Дмитро Ветвицький.

Парламентарій запропонував рядок "Ще не вмерла України і слава, і воля" замінити на "Слава Богу, в Україні є і правда, і воля, вже нам, браття-українці, посміхнулась доля".

"Гімн звучить на всіх публічних заходах, по радіо і телебаченню. Він є символом України не тільки всередині країни, але й за її межами. Тому дуже важливо, щоб кожне слово гімну викликало надію і патріотичні почуття. Але про яку надію можна говорити, коли гімн починається зі слів "Ще не вмерла Україна"?!", - сказав Ветвицький.

"Чинний текст гімну писався в далекому 1862 році. І з того часу Україна вже стала незалежною державою. Хоча їй і зараз загрожує небезпека, але не від загарбників із Заходу або Півночі, а від байдужості, що панує в українському суспільстві сьогодні. Саме тому і виникла ідея замінити перший рядок тексту гімну на нові, більш духовні й позитивні слова. Щоразу, коли буде виконуватися гімн з такими словами, люди фактично будуть молитися Богу. І це піде на користь усім: і народним депутатам, і школярам, які за новим законодавством повинні співати гімн", - зазначив нардеп.

Він також висловив певність, що запропоновані зміни будуть підтримані парламентом. "Тут не йдеться про якусь конфесію, а треба, щоб слово "Бог" було в гімні – така практика використовується в гімнах багатьох країн", - додав Ветвицький.

Нагадаємо, 10 січня заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко заявив, що має намір звернутися до Генеральної прокуратури з приводу наруги над державним символом - Гімном України. За словами Томенка, після Новорічного привітання президента Віктора Януковича на декількох телеканалах, зокрема на ТРК "Київ", транслювався Гімн України, з якого були вилучені слова з першого куплета: "Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці. Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці". Він також припустив, що в Партії регіонів хочуть змінити текст Гімну України.

Як повідомлялося раніше, Нестор Шуфрич також пропонував змінити перші два рядки гімну України.

ІМК

Зараз ви читаєте новину «У гімні України пропонують поміняти "Ще не вмерла" на "Слава Богу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути