неділя, 31 жовтня 2021 08:50

Відвоювати в олігархів всю Україну відразу не вдасться. Потрібно починати із Заходу

"Зелена" влада катастрофічно не відповідає викликам нинішнього часу. Однак не лише це - причина, чому Україна сьогодні опинилася у такій скрутній ситуації. В українців за роки російської і радянської окупації атрофувалося почуття національної солідарності. А значна частина населення намагається вижити, не звертаючи уваги на проблеми своїх співгромадян.

Проблему національної солідарності обов'язково необхідно розглядати невідривно від солідарності соціальної. Не буває мови без людей - її носіїв, не буває нації без соціального порозуміння. Нація – це не тільки спільнота людей, котрі розмовляють українською мовою, а соціум - зі своєю вірою, родинними зв'язками, класовою структурою, кулінарними звичками та пріоритетами.

"Радянські люди" стали руйнівною силою, яка усі роки з часу відновлення незалежності України тягне її у колишнє СРСР

Радянський режим зруйнував сталу структуру українського суспільства, замінивши її на вигаданих ідеологами "радянських людей". І ці "радянські люди" стали тією руйнівною силою, яка усі роки з часу відновлення незалежності України тягне її у колишнє СРСР.

Українському населенню окупанти так довго прищеплювали ненависть і зневагу до всього українського, що під час критичних президентських виборів 2019 року значна його частина повелася на облудні обіцянки, які від самого початку неможливо було виконати, і легко повернулася у ставленні до свого рідного - до тих критеріїв, які були за часів Радянського Союзу.

Певною мірою це можна пояснити тим, що 337 років українців силою заганяли у домінуючий "русский мир". Усе, що тепер відбувається в Україні, – це ні що інше, як труднощі переходу від однієї - нав'язаної і домінуючої - культури до іншої. Але це лише частина проблеми, без розуміння і вирішення якої нація приречена на самознищення і вимирання.

Білінгвічність значної частини українців породжувала і породжує конфлікт між першою і рідною мовою – українською- та чужинською – російською, яка народженим у СРСР нав'язливо видавалася за єдино рідну.

Ця розірвана національна ідентичність українського народу й ускладнення усвідомлення на даному відрізку історичного виміру буття Української держави того, що в час глобалізації поняття нації вимагає свідомого суспільного договору громадян як засобу солідарності, і призвели до того, що нація стала фрагментованою і незахищеною перед викликами сьогодення.

А культурно-історичної ідеї нації виявилося замало для того, щоб навернути до українства пояничарену частину населення. Воно показало себе неготовим до сприйняття не лише умовної українізації України у 1991–2009 та 2014-2019 роках, а й поряд із цим і ліберальних інститутів, громадянських прав та свобод.

Постає необхідність визначення для самих українців, що ж може виявитися найефективнішим інструментом для їхньої солідарності. Адже очевидно, що проблема національної солідарності у пострадянській Україні породжена необхідністю заміни укорінених до свідомості частини громадян "радянських" понять і цінностей на модерні чинники української самоідентифікації й інтеграції.

За 30 років ніхто так і не спромігся дохідливо пояснити самоцінність демократії і громадянського суспільства для України та українців

Можна поставити запитання: чому більш як за 30 років ніхто так і не спромігся дохідливо пояснити самоцінність демократії і громадянського суспільства для України та українців?

Проте без національної та соціальної солідарності українці приречені на подальше вимирання і зникнення як народ у часи, коли незалежність української нації стала у руках олігархату, який сьогодні повністю контролює країну, інструментом захоплення ресурсів, території і активів. Не віднайшовши дієвого суспільно-інтегруючого чинника, українській нації годі й думати про те, що щось хоча б на йоту нині можливо змінити в житті України.

Між тим, фактор української національної ідентичності і соціальної солідарності є значущим чинником для відродження почуття національної єдності, яке нині у багатьох українців атрофоване. Бо за минулі століття іноземної окупації у частини українців вже на генному рівні закріпився симптом необхідності виживання будь-яким чином і за будь-яких несприятливих умов, який дійсно дав свого часу можливість нації хоч якось виживати, але став величезним гальмом для неї у часи виборювання українцями реальної незалежності.

Водночас позитивних змін в українському суспільстві неможливо досягти без знання і врахування притаманних йому на соціоментальному рівні факторів мотивації. І в цьому сенсі для досягнення національної солідарності також потрібно враховувати й фактори необхідності національної, етнічної, релігійної, культурної і мовної єдності, які сьогодні розмиваються, наштовхуючись на штучно створені олігархами соціальні антагонізми і кричущу класову нерівність.

Українцем може почуватися будь-яка людина іншої національності, яка поважає країну, в якій живе, сприймає її звичаї та порядки, знає мову титульної нації

І тому самоідентичність українців спроможна стати потужним щитом від маніпуляцій, нав'язаних їм силою. Водночас українцем може себе відчувати будь-яка людина іншої національності, яка поважає країну, в якій живе, сприймає її звичаї та порядки, знає мову титульної нації і готова приєднатися до української спільноти. А намагання жити в Україні, як це роблять прихильники Москви, відторгаючи і заперечуючи її мову і культуру, лише залишає таку пояничарену особу поза українським життям і вводить її у депресивний стан.

Україна повинна стати Україною в усіх сенсах: культурному, мовному й історично послідовному. Країною, де негативна роль російської трьохсотлітньої окупації має бути однозначно визначеною і оціненою. І чим раніше це стане зрозумілим для критичної маси українства, тим більше шансів матимуть українці зберегти себе як націю.

Питання національної солідарності не можна розглядати у відриві від проблеми солідарності соціальної, оскільки соціальна солідарність виконує життєво важливу функцію – відтворення соціальної системи на будь-якому її ієрархічному рівні, від груп первинних соціальних осередків до соціуму в цілому.

Рівень соціальної солідарності в українському суспільстві визначає ступінь гармонійності його функціонування і в цілому життєві шанси і перспективи. А відсутність солідарності несе у собі загрозу соціальної дезінтеграції.

У силу цього за нормального функціонування соціуму солідарність, як правило, є об'єктом неослабної уваги, як з боку правлячої у суспільстві групи, – в чиїх діях майже нероздільно присутні цілі відтворення суспільства і збереження своєї влади, – так і з боку інших соціальних інститутів, чия діяльність прямо обумовлена рівнем консолідації і кооперації їхніх членів.

Чинний в Україні режим хоча й формально нібито не декларує свою антиукраїнську позицію, але нічого не робить для утвердження національної складової українського суспільства. Своєю недолугою "економічною політикою" нищить навіть найменші паростки соціальної солідарності українців.

Автор: Дмитро СКАЖЕНИК
 

Необхідність усвідомлення досягнення національної солідарності, основних її характеристик, сфер реалізації та перспектив є сьогодні вкрай необхідною для суспільства. Україна відчуває нині великі проблеми з формуванням загального національно-культурного поля й утвердження правил національно-культурного співжиття, які були б прийнятні для більшості громадян.

Цілком очевидними є складнощі з мікронаціональною і макронаціоналною інтеграцією. А також не вселяють оптимізму і перспективи гармонізації взаємовідносин влади та суспільства на усіх рівнях. За цієї ситуації сфера громадянського суспільства і публічної політики мала б стати ареною для дискусії з приводу необхідності національної солідарності українців як найважливішої складової українського буття.

Необхідно визнати, що за всі роки незалежності в Україні так і не вдалося створити дієві інструменти розрусифікації і української ідентифікації. Адже нині на українських теренах проживають не лише українці, але й паралельно – "малороси", "хохли" і "недоросіяни". Для останніх, які є прямим продуктом правління радянської імперії, українська нація є міфічним утворенням, яка поки що так і не стала засобом соціальної інтеграції та національної ідентифікації суспільства.

Правління олігархів замінило правління комуністів. Воно не передбачає ні національних цінностей, ні ідеологічних уподобань, ні відродження української культури і мови

Правління олігархів, котре замінило в Україні правління комуністів, не передбачало ні національних цінностей, ні ідеологічних уподобань, ні відродження української культури і мови. Для них Україна – це територія тотального визиску, який гарантовано приносить надприбутки за відсутності будь-яких інвестицій і вкладень.

Очевидно, що з розуміння цього необхідно саме виходити у пошуку української національної солідарності. І все має відбуватися так, як було в Іспанії під час Реконкісти, оскільки відвоювати у олігархів всю Україну відразу не вдасться. Потрібно відвойовувати починаючи із Західної України, далі йти у Центральну, а вже потім на Південь і Схід.

Створення потужної загальнонаціональної профспілки на зразок польської "Солідарності", а вже потім на її базі – єдиної потужної і впливової української партії є цілком реальним завданням

У цьому сенсі створення потужної загальнонаціональної профспілки на зразок польської "Солідарності", а вже потім на її базі – єдиної потужної і впливової української партії є цілком реальним завданням. Адже поки українські партії, в основній своїй масі прямо чи опосередковано фінансуватимуть олігархи, усунути їх від контролю над Україною неможливо.

Українське політичне і культурне життя та український інформаційний простір може бути профінансований лише українським бізнесом.

Таким чином, необхідно відвойовувати Україну в олігархів по одному квадратному міліметру, створюючи на відвойованій території зону свободи. Бо якщо українці поки що не здатні змінити "правила" гри, які принесли в Україну антиукраїнські сили, то вони цілком можуть заблокувати їхнє застосовування на територіях, котрі будуть очищені від безпосереднього впливу олігархічно-кримінальних кланів.

Зараз ви читаєте новину «Відвоювати в олігархів всю Україну відразу не вдасться. Потрібно починати із Заходу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути