середа, 03 серпня 2016 08:22

Загнали росіян у клітку. В душ і туалет водили під автоматом

Василь Нелуп здійснив чотири походи на козацькій чайці

Мої пригоди на чайці почалися 2001 року. Прочитав про неї в газеті. Хотів на чайку попасти, бо який же це козак, що не ходив по морю? Мій друг Василь Середенко був знайомий із козаками, які плавали на чайці. Питає: "А будеш коком? Тоді поїхали". Іншого місця не було. Я погодився, і куховарив шість років. Хоча до того з кухнею справ особливо не мав. Прізвисько Квочка отримав якраз через те, що годував усіх.

Перший похід мав у Чорне море. Паспорта при собі не було ні закордонного, ні українського. В Очакові зустрічають митники. Василь Качмар каже: "Ти – кок, у тебе на камбузі сміття назбиралось. У прикордонників буде шок невеличкий. Почнуть розпитувати, де ми були, що бачили. 5 хвилин побудь, а тоді спитай, куди можна сміття винести. Покажуть, і вже не вертайся. Знайди бар і сиди там, доки до тебе прийдемо". Так воно і вийшло. В барі пили пиво до третьої ночі, тоді подалися на чайку. В бармена добрий виторг був. Він вибіг за нами на вулицю: "Хлопці, знайшлася ще бочка!" Але ми вже махнули рукою.

Походимо по Швеції і Данії, а ставимо чайку в Польщі. Там наші друзі. На півночі поляки не такі, як коло України. Тут, ближче, якісь злі на нас. На фестиваль морських пісеньок "Шантомеж-2004" їхали і самі по-бойовому. Воювали як-не-як 300 років. Ті, що зустрічали нас, теж остерігалися: "Понапиваються! Поляки й між собою б'ються, а ще козаки приїдуть!" Але вийшло братання.

  Василь НЕЛУП 64 роки, козак, мандрівник Народився в Києві на Печерську. Вчився у школі №81. В армії служив на Камчатці. Закінчив столичний технікум міськелектро­транспорту і Харківський інститут міського господарства. Працював інженером-монтажником ліфтів. Знає базарний варіант турецької мови. Вивчив її, коли в 1990‑х торгував у Трабзоні, Різе, Стамбулі. ”Ми продавали товари з України. Порцелянова миска коштувала долар. Носовичок – півдолара. А в нас – 1 цент. Дитячі іграшки йшли на ура. За останні 15 років на козацькій чайці ”Пресвята Покрова” здійснив чотири великі походи. Корабель завдовжки 21 м. Його за архівними кресленнями збудували члени львівського товариства ”Кіш”. Має прізвисько Квочка. Провів у мандрівках 13 місяців. По кілька разів пройшов Польщу, Литву, Швецію, Данію, Німеччину, Францію, Нідерланди. Одружений. Має двох доньок і трьох онук
Василь НЕЛУП 64 роки, козак, мандрівник Народився в Києві на Печерську. Вчився у школі №81. В армії служив на Камчатці. Закінчив столичний технікум міськелектро­транспорту і Харківський інститут міського господарства. Працював інженером-монтажником ліфтів. Знає базарний варіант турецької мови. Вивчив її, коли в 1990‑х торгував у Трабзоні, Різе, Стамбулі. ”Ми продавали товари з України. Порцелянова миска коштувала долар. Носовичок – півдолара. А в нас – 1 цент. Дитячі іграшки йшли на ура. За останні 15 років на козацькій чайці ”Пресвята Покрова” здійснив чотири великі походи. Корабель завдовжки 21 м. Його за архівними кресленнями збудували члени львівського товариства ”Кіш”. Має прізвисько Квочка. Провів у мандрівках 13 місяців. По кілька разів пройшов Польщу, Литву, Швецію, Данію, Німеччину, Францію, Нідерланди. Одружений. Має двох доньок і трьох онук

Вісла – річка широка, проте мілка. 25 років на кораблях ніхто не проходив. Вікінги хіба що на своєму дракарі історичному. Він пузатий, але не глибоко сидить. Пішла чайка. Гуп – і на мілину, і замулює зразу. Бувало, по три дні стоїмо. Якщо можемо – зачепили блоком і стягнули. Не можемо – кликали на допомогу місцевих. Раз на камені налетіли – аж усе перевернулося в чайці. Плавкран підійшов до нас і теж сів на мілину. Ми звикли штовхати чайку. Штовхнули і той стотонний кран – і потрошку виперли його.

Три роки чайка стояла в Ґданську. Познайомилися там із лицарями. Один без руки, але дуже вміло рубається. Вони приходили компанією їсти до нас. Через рік той, що без руки, знову завітав на корабель. Каже: "Запрошую в місто Хель". Кажу: "Ми були там. Погано нас приймали". Пообіцяв, що цього разу все буде, як треба. Приходимо. Приймають у найкращому барі: безкоштовне пиво, сосиски. Нас було з десяток і стояли чотири дні. Виявилося, безрукий уже не б'ється. Став директором бару.

У Ґданську побачилися з президентами. Там якраз був економічний форум, а на ньому – наші Петро Порошенко і Віктор Ющенко. (Baltic Business Forum. – Країна) На кожній охороні запитували: "Куди йдете?" Ми казали: "До президента!" Вони: "Ну, ідіть. Наступні з вами розберуться". Добралися до палацу. "Далі пустити не можемо. Але передамо, що ви тут". Приходить за якийсь час чоловік і каже: "Ющенко до вас вийде. Чекайте". Зразу каву запропонували. Капітан наш поляк Царек Байєр не вірив, що побачимо президента. Говорив: "То єст нєможліво". Виходить Ющенко. Вітається, фотографуємося з ним. Підходить президент Александр Квасневський: "Я теж хочу сфотографуватися". Є ­знімок: стоїть наш Царек, з одного боку від нього Ющенко, з другого – Квасневський.

Капітанами часто запрошували іноземців. Українці просять грошей. А іноземці ще й доплачують. Їм приємно мати запис у книжці, що був капітаном старовинного козацького корабля. Був капітан із Німеччини – мусульманин Соломон. Був швейцарець Ян.

Сидимо в Данії. Приїжджає посол України Наталія Забіла: "Почула, що ви тут. Чому не прийшли в посольство?" – "Та вже збираємось". Підходимо чайкою до берега. Сидять журналісти на пірсі. Ми зарядили гармату. На той борт, який у бік берега. Вона хоч і холостим стріляє, але пиж вилітає і вітром його несе. А Гриць Козій підпалив ґніт і кричить "Ахтунґ! Ахтунґ! Ахтунґ!" Гармата коли лупонула, то половина журналістів на асфальті валялися з переляку.

Ла-Манш називають Англійським каналом. Там протяг такий! Із півночі на південь у бік Африки. Йшли з двигуном, але приплив зносив нас назад. Вже чотири дні не можемо пройти. Вітер у лоб. Нарешті дотягнули до Сени. Пришвартувалися в місті Гавр. На вахті – я з Віталієм Струтинським. Вирішили поспати. Всі вирубились. Віталій будить мене: "Чайка б'є бортом!" Розбурхали капітана. Каже: "О, це ж відплив". На 6 мет­рів вода впала і далі убуває. В останній момент перешвартувалися за кнехт – велетенську ручку, за яку кріпляться океанські кораблі.

За нами – армада історичних кораблів. Їдуть на фестиваль у Руан. Великі – куди до них нашій чайці. Вирішили і ми взяти участь у змаганнях. Щось рація не працювала. Всі рушили, а ми стоїмо. Питаю: "Старт був?" – "Та, напевно, був". Рушили – і почався повний штиль. Стоять кораблики добу-другу. Трохи розкидає нас, дрейфуємо. Двигуни не пломбовані. Все під чесне слово. Можеш увімкнути й іти, куди хочеш, але тоді ти вже не учасник змагання. Вирішили: якщо ще 2 години не буде вітру, запускаємо мотор – бо нудно і запаси закінчуються. І тут почався вітер. Шквал! У порту познайомилися з німцями, які велосипедами заїхали в Китай, збудували там джонку, і на ній верталися додому. Наш заплив – в одному класі з ними. Ніч, шторм, чаєчка летить, як тріска. Обганяємо всіх, наближаємося до джонки. Вона – пузата, може вмістити сто людей, а на нашій норма 40. Джонка піднімає додаткове горішнє вітрило, вітер ламає їм щоглу, і ми їх обганяємо.

У порту Росток учасникам змагання видавали талони на їжу і пиво в барі. Недалеко пришвартувався корабель, на якому більшість матросів – дівчата. Пива вони не вживали – віддали козакам свої талончики. То після нас у барі вже пива не було. Осталися тільки сувенірні пляшечки бренді, мартіні. Замість кухля пива видавали ці пляшечки.

У тому ж Ростоку пришвартувалася калінінградська яхта "Яна". Підняли прапор СРСР. Прийшли німці з автоматами – армія чи поліція. Просять: "Спустіть прапор". Не спустили. Загнали росіян у клітку. В душ і туалет водили під автоматом.

Компанія "Оболонь" дала в дорогу грошей, а також футболки, бокали. П'ємо з них. Прибігає німець: "Найн-найн реклама "Оболонь"! Треба пиво "Ростокер". "Давай", – кажемо йому. Приїжджає машина пива. Попросили тільки пляшки їм здати. Ми вгощали всіх навколо і до ранку випили ящиків 25.

Коли треба було в рейс, а грошей не мали – катали туристів. Річка Маслава – дельта Вісли. В самому усті не широко – максимум метрів 100. З одного берега на другий возимо. Самі поляки нам охочих і зазивали: "Запрашаме на рейс по Матлавє!" Туристи кидали по 5 євро. Коли зупинилися у французькому Гаврі, місцеві прибігли фотографуватися. Запросили їх всередину. Мали вже тільки спирт. Розбавили водою й казали, що то українська горілка. Гості несли з собою пляшку, сигарети, шоколад.

Хлопці зараз їздять у французький Брест лагодити чайку. Хочуть її привезти в Україну. А я своє вже одходив.

Справжні козаки часто гинуть, а не вдома вмирають. Сашко Дяк на площі біля Львівського оперного возив дітей на конях. Взяв кататися 6-річну дитину, яка не розмовляла. У таких випадках радять конотерапію. Посиділа дитина на коні – і забалакала. Тато і мама щасливі, виставили могорич. А вночі Дяк сів на коня й задрімав. Той на автопілоті додому скаче. О третій ночі на перехресті забіг у міліцейську машину. Дяк перелетів через неї в бровку – і на смерть.

Зараз ви читаєте новину «Загнали росіян у клітку. В душ і туалет водили під автоматом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути