понеділок, 28 грудня 2015 17:50

Перевернула рибину на тарілці. Сказали: розлучуся з чоловіком

У Малайзії підсолоджують навіть фрукти

Я жила в Малайзії, на острові Пенанг, коли терористи в Донецькій області збили Boeing 17 липня торік. Тоді загинули всі 298 людей на борту. Два дні країна була в тихому траурі. За місяць після трагедії в Джордж­тауні, столиці штату Непанг, на зупинках з'явилися великі білі банери. Посередині було написано "Молимося за MH17", решта площі була порожня. Люди писали молитви і слова скорботи. За два дні на банерах не було вільного місця.

Малайзія посідає друге місце у ­світі за споживанням цукру. ­Навіть фрукти підсолоджують. ­Фреші теж своєрідні – багато води, льоду і трохи соку.

На Пенангу живуть малайці, китайці, індійці. Між собою спілкуються малайською. Молодші легко переходять на англійську. Більшість старших не знають її.

У путівниках пишуть, що острів – кулінарна Мекка країни чи й усієї Південно-Східної Азії. Готують справді дуже смачно. "Якщо місцевий поїде в Європу влаштовуватись у китайський ресторан, то варто йому сказати, що з Пенангу, як його з руками й ногами загребуть", – каже знайомий.

Автор: wallpaperswiki.org
  У малайзійському місті Малакка на однойменному півострові мечеть Селат Мелака увечері підсвічують різнокольоровими вогнями. Кажуть, що найефектніше це виглядає, коли сідає Сонце
У малайзійському місті Малакка на однойменному півострові мечеть Селат Мелака увечері підсвічують різнокольоровими вогнями. Кажуть, що найефектніше це виглядає, коли сідає Сонце

У старій частині Джорджтауна – колоніальна архітектура, китайські будинки XIX століття, мечеті, індуїстські, буддистські й християнські храми. Є великий Чайна-таун. А також Маленька Індія – квартал з індійсь­кими ресторанами, закладами й офісами індійських компаній. Жінки ходять у сарі, між собою спілкуються тамільською, грає національна музика, коло кожного магазинчика розкурюють індійські пахощі.

Друг зробив зауваження за обідом, коли перевернула на тарілці рибу. Якщо так робиш – розлучишся з чоловіком, за місцевим звичаєм.

На острові дуже зручний громадський транспорт. На зупинках автобус опускається. Є місця для інвалідів і візків. Центром міста курсують безкоштовні автобуси. Якщо треба далі чи за місто, тариф залежить від відстані. Найдешевший квиток коштує 0,40 рингіта (3,25 грн. – "Країна"), а найдорожчий – на протилежний бік острова – 3,40 рингіта (27,5 грн. – "Країна"). Купують в автобусі. Кидають гроші в металеву скриньку, а водій вручає квиток. Решту не може дати. Тому дрібні гроші на проїзд міняють заздалегідь.

Я зупинилась у старому китайському будинку. Колись на першому поверсі там була опіумна. А на другому – заможні китайці селили своїх других дружин. Казали вдома, що йдуть покурити опіум, а після того піднімалися до коханок. Опіумні були по всьому кварталі. "В ті часи чоловіки доживали до 90 років", – каже приятель.

Пожежниками й поліцейськими працюють переважно малайці. Живуть у гуртожитках за державний кошт. Коли чоловік одружується, оселяється там із сім'єю.

Знайомий приїхав з Індії в пошуках роботи. У Джорджтауні працює адміністратором у ресторані. Отримує 400 доларів. Також компанія оплачує житло й тричі на день годує всіх працівників. Середня зарплата на острові – трохи більше 600 доларів.

Пенанг називають кремнієвою долиною. Понад 60 світових компаній електроніки мають тут свої офіси й підприємства. Кажуть, через пільгове оподаткування.

Автор: wordpress.com
  Малайзійки чистять овочі на базарі в місті Кота-Бару в штаті Келантан
Малайзійки чистять овочі на базарі в місті Кота-Бару в штаті Келантан

Сім традиційних страв Малайзії

1. Насі лемак – рис, зварений на кокосовому молоці. Подають на сніданок із вареними яйцями, смаженим арахісом, анчоусами й огірками. Інколи додають м'ясну підливу. Загортають усе в бананове листя.

2. Насі даганг є частиною традиційного малайзійського обіду. Основа – розпарений на кокосовому молоці рис. Додають рибне карі, смажений кокос, відварені яйця та мариновані огірки.

3. Бакуте в перекладі "чай, заварений на м'ясних кістках". Свинячі ребра з жиром варять на повільному вогні. До бульйону додають трави і спеції – корицю, кріп, часник, гвоздику, бодян. Інколи – гриби, тофу, китайську капусту. Бакуте варять дуже довго, часом – днями.

4. Локшина хокієн мі популярна в ­Куала-Лумпур. Її тушкують у густому соєвому соусі з кальмаром, свининою, рибною котлетою і капустою. До неї подають свиняче сало. Його ріжуть кубиками і смажать до хрускоту.

5. Саг хар готують із тонкої яєчної локшини, річкових креветок з ікрою й густого яєчного бульйону.

6. Сентул сате – смажене на барбекю м'ясо з куркумою. Подають з арахісовою підливкою або соусом. До страви додають порізану цибулю, огірки й кетупат – брикет рису, зварений у пальмовому або банановому листі.

7. Чендол і айс качанг – десерти. Чендол роблять із рисової локшини зеленого або фіолетового кольору й заливають кокосовим молоком. Інколи додають порубаний солодкий лід і квасолю. Айс качанг нагадує попередній десерт. Але з морозивом, солодкою кукурудзою і цукровими сиропами.

Сім найпопулярніших місць у Малайзії

1. Вежі-близнюки Петронас – візитівка столиці ­Куала-Лумпур. З 1994-го по 2004-й були найвищими будівлями у світі. Заввишки 451 м. Мають 88 поверхів. На 41-му між ними – міст. Біля веж є парк з фонтанами і бесідками.

2. Палац султана Абдул-­Самада у столиці збудували британці 1897-го. Там містилася їхня адміністрація. Зараз – малайзійське міністерство культури. Палац у мавританському стилі. Біля нього проводять офіційні паради й державні свята.

3. Королівський палац ­діючого султана розташований у центрі столиці. Навколо розкішної будівлі розбили кілька садів і озер. Туристів і жителів міста на територію палацу не пускають. Можна спостерігати за щоденною церемонією зміни караулу біля воріт будівлі.

4. Острів Гайя – найбільший з місцевого архіпелагу. Майже повністю вкритий дощовими лісами. Налічує понад 20 км стежок. На ньому часто зустрічаються мавпи. Їх можна пригощати смаколиками.

5. Крокодилова ферма Таман-Буайя в Лангкаві – одна з найбільших у світі. У ній понад тисячу крокодилів, кайманів та інших рептилій. Щодня працівники ферми проводять кілька шоу: чистять тваринам зуби, засовують їм у пащі руки.

6. Зміїний храм у Пенангу спорудили на місці будинку дуже набожного і праведного чоловіка – 1850 року. За легендою, він не вбив жодної тварини чи комахи. Навпаки, давав їм прихисток. До храму почали навідуватися змії. Деяким видалили залози з отрутою. Рептилій можна брати в руки і фотографуватись.

7. Камерон-Хайлендс у штаті Перак – це гірський курорт. Протягом року температура не перевищує +20° С. На плантаціях можна простежити весь процес виробництва чаю і потім його продегустувати. Є долина кактусів, ферма метеликів і ­квітів, водоспади, гірська пасіка.

Острів Пенанг розташований в Андаманському морі біля північно-західного узбережжя півострова Малакка. Загальна площа – 285 кв. км. Острів також є штатом Малайзії. До нього належить прибережна материкова смуга сусіднього півострова. Обидві частини з'єднані мостом. Населення острова налічує 1,7 млн людей. Більшість працюють у сфері обслуговування. Пенанг часто відвідують туристи. Тут розвинена електронна промисловість. Розташовані підприємства компаній Bosch, Intel, Motorola, Hitachi.

Зараз ви читаєте новину «Перевернула рибину на тарілці. Сказали: розлучуся з чоловіком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути