четвер, 24 травня 2018 12:58

Куля, яку випустив Роман Шухевич перед загибеллю

– Кулю, яку генерал-хорунжий Української повстанської армії Роман Шухевич випустив із пістолета перед своєю загибеллю, знайшли 2012 року. Тоді в його будинку облаштовували музей. Знімали гнилі дошки, якими була обшита сходова клітка. З однієї випала ця куля, – розповідає екскурсовод із Музею Романа Шухевича у Львові Любов Дацко, 67 років.

У домі в селищі Білогорща в передмісті Львова Роман Шухевич жив протягом 1948–1950 років. Тепер ця територія підпорядковується Львівській міськраді. Винаймав кімнату на другому поверсі в учительки Ганни Конюшик. У неї ще мешкала зв'язкова УПА 18-річна Галина Дидик на псевдо "Анна".

– До вчительки могли в будь-який час прийти відвідувачі, тому для Шухевича облаштували сховок на сходовій клітці. Навпроти сходів між вішалкою і стіною зробили проміжок приблизно 40 сантиметрів. Увійти туди можна було через таємні дверцята – дві дошки, що відчинялися. Іще там ховали заборонену літературу.

– Як по мене прийдуть, то кажи, що ти – переселенка з Польщі й нічого не знаєш. Поки не почуєш пострілу. Тоді приймай рішення, яке вважаєш за потрібне. А я робитиму спробу втечі, – казав Роман Шухевич на початку березня 1950-го зв'язковій.

 

Він відчував небезпеку і планував утечу. Але про місце його перебування дізналися раніше, ніж устиг залишити будинок. Перехопили один із листів від підпільниці Дарії Гусяк – "Дарки". Зв'язкова приходила до командира і розповіла, що арештували її родину. Він наказав тікати зі Львова, але її зловили.

5 березня 1950-го почалася операція із затримання Романа Шухевича. В ній задіяли 2 тисячі радянських вояків.

– О восьмій ранку будинок учительки й чотири сусідні оточили військові, – каже Любов Дацко. – Постукали в двері. В домі були Галина Дидик і Роман Шухевич. Він сховався, вона пішла відчиняти двері. Доки її в кімнаті допитували, Шухевич зробив сигнальний постріл у стіну навпроти і вийшов зі свого сховку за вішалкою. Збігав сходами й зіткнувся з офіцером радянської армії. Вистрелив у нього. А внизу був сержант, який випустив автоматну чергу. Три кулі потрапили в груди. На вулиці Шухевич побачив купу військових і вистрелив собі у скроню. У звіті написали, що його вбив радянський офіцер.

Зв'язковій Галині Дидик присудили 21 рік радянських тюрем без права повертатися в Західну Україну. Учительку Ганну Конюшик вислали на Донеччину – теж без права повернення. Усіх жителів Білогорщі збиралися депортувати, але передумали.

Зараз ви читаєте новину «Куля, яку випустив Роман Шухевич перед загибеллю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути