пʼятниця, 01 червня 2012 10:23
Олексій Панченко
Олексій Панченко
Експерт "Першої рейтингової системи"

Життя українців залишається для Європи темним лісом

Минулий тиждень позначився низкою матеріалів про Україну в західних ЗМІ. Газетярі й телевізійники висмикували окремі факти й робили з них неаргументовані висновки про те, що західним уболівальникам на Євро-2012 загрожують масові расистські напади й визискування мафії. Власне, це були повідомлення того ж стилю, як і більшість сюжетів про Україну на російських телеканалах. А також і про українську опозицію на українських телеканалах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Уб'ю кожного, хто кине в мене банан" - Балотеллі

Ця хвиля несправедливості, однак, не стала несподіванкою для фахівців. Неперебірливість західних журналістів мусила виявитися в умовах, коли повсякденне життя українського суспільства залишається для Європи темним лісом. Тож немає сенсу відряджати сюди кореспондентів серйозних ЗМІ. Не варто часто публікувати про цю країну такі ґрунтовні матеріали, як, скажімо, про Китай, Індію, країни Перської затоки. Серйозні матеріали про Україну не знайдуть зацікавленої аудиторії на Заході. Не вистачає критичної маси європейців, які бодай трохи обізнані з українськими реаліями. Тож увага до цієї частину європейського суходолу обмежується жовтушними сенсаціями. Як-от справа Тимошенко – "сексапільної мучениці", давно позбавленої реального впливу на владу та економіку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "За європейськими стандартами в Україні багато расизму, але ми далеко не на першому місці" - Мустафа Джемільов

Поза сумнівом, заїжджі "ньюсмейкери" прийняли негласну допомогу різноманітних недоброзичливців України. Переважно, в погонах. Наприклад, харківські "вболівальники" раптово вирішили побити індійських "студентів", які раптово пішли на фінал чемпіонату України з футболу. Це раптово сталося саме після того, як британські телевізійники взяли в міліції інтерв'ю.

У дискредитації простих українців на фоні чемпіонату зацікавлені багато зовнішінх сил. Це не лише північні сусіди, які щодня запрошують нас до Євразійського Союзу. Також лобісти окремих інвестиційних та туристичних проектів на самому Заході. Під час фінансової кризи в світі точиться запекла боротьба за зовнішнього інвестора. В ній не пожаліють не лише далеку незрозумілу Україну з її землями та надрами, а й сусіднє місто в ЄС. Тож останній викид неперевіреного медіа-лайна може не лише засмучувати, а й обнадіювати: ми ще комусь потрібні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британський уряд радить фанатам їхати до України: заяви щодо расизму не відповідають дійсності

У цій ситуації не можна дозволити команді Віктора Януковича використати несправедливі публікації для виправдання власних провалів. Вболівальники проігнорують Євро-2012 не після цих статей, а через космічні ціни на готелі та поїзди.

"Пауза в стосунках України з Євросоюзом", якої так хоче придавлений Кремлем Янукович, самому ЄС не потрібна – про це вже заявив посол Євросоюзу. Головне, щоб українці не робили пауз в боротьбі за свої права.

Зараз ви читаєте новину «Життя українців залишається для Європи темним лісом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути