субота, 09 лютого 2013 12:26
Олексій Панченко
Олексій Панченко
Експерт "Першої рейтингової системи"

Кремль докладе усіх зусиль для дискредитації сланцевих проектів в Україні

Доцільність видобутку сланцевого газу в Україні є складним суперечливим питанням. В його вирішенні неприпустимо робити поспішні висновки й орієнтуватися на авторитет зацікавлених гравців, які зараз підштовхують нас до цього. Навіть якщо противниками цього проекту є такі потужні сили, як Росія та партія "Свобода". Навіть якщо покровителями "сланцевого прориву" виступають всесильні навколопрезидентські олігархи та західні компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна в січні імпортувала газ за середньою ціною $426 за тисячу кубів

Не можна відкидати ідею переходу на сланцевий газ без всебічних досліджень геологів та економістів саме в умовах України. Слід пам'ятати, що розвиток сланцевого видобутку в Європі загрожує економічною смертю Росії. Її традиційний газ в такому разі мало хто купуватиме. Відтак Кремль докладе абсолютно будь-яких зусиль для дискредитації сланцевих проектів. Якщо сланцевий проект дійсно оптимальний для зняття України з "газової голки" - через Москву треба буде переступити.

Також не можна ані применшувати, ані перебільшувати вплив сланцевого газовидобутку на довкілля. З одного боку, на виснажену розкраданнями економіку ляже соціальний захист людей, які можуть постраждати від технологій гідрозриву пласта. Якщо ця загроза реальна в українських умовах, вона виникне на кілька років раніше за казкові доходи від нового газу. З іншого боку, перший проект дослідного сланцевого видобутку стартує на Донбасі. Природа і соціальна сфера там зруйновані остаточно. Не факт, що цей регіон взагалі можна врятувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна і Катар обговорили спільне будівництво LNG-терміналу

Водночас, поки не доведена можливість повноцінного промислового газовидобутку зі сланцевих пластів України. Компанія Shell чітко заявила, що розпочинає дослідне буріння й очікує геологічних звітів за рік. Так само, наразі не оприлюднено комплексний прорахований проект переходу економіки з імпортного газу на сланцевий. Поки що і "Нафтогаз України", і геологічна служба контролюються наближеними до президента олігархами. Ці крутії нещодавно змушували нас купувати пластикові кілочки по 100 гривень. Чи готові вони постачати українцям сланцевий газ дешевше від російського? Дедалі більше важливих державних посад в Україні заповнюється колишніми російськими військовими. Чи готовий Віктор Янукович, який призначає цих людей, зруйнувати економіку Росії?

Зрештою, не забуваймо, що видобування сланцевого газу – не єдиний шлях до енергетичної незалежності України. Ми багата країна з бідним населенням. В принципі, наших внутрішніх ресурсів вистачить на різні проекти порятунку. Від власного ядерного циклу і альтернативних газопроводів до простої відмови від газу. Потрібна лише політична воля влади для того, щоби прийняти таке рішення. І реалізувати його всім суспільством на засадах справедливості й прозорості.

Зараз ви читаєте новину «Кремль докладе усіх зусиль для дискредитації сланцевих проектів в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

48

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути