пʼятниця, 08 лютого 2013 00:30

"Вишки Бойка" працюють ефективно

Україна цього року планує стати лідером серед країн, що видобувають газ у басейні Чорного моря на мілководді. Також уряд збирається підписати з американським концерном "Ексонмобіл" угоду про розподіл видобутого газу з глибоководної Скіфської ділянки шельфу. Це збільшить енергетичну незалежність країни.

— На сьогодні ми перетнули добову межу 3 мільйонів "кубів" видобутого газу з морського шельфу. І програємо за видобутком лише Румунії, — розповідає 36-річний Дмитро Марунич, директор Інституту енергетичних досліджень. — У планах "Чорноморнафтогазу", що видобуває на мілководді, — повною мірою облаштувати Одеське родовище та продовжити збільшувати видобуток на Архангельському та інших родовищах. Запрацювала перша плавуча бурова установка, так звана "вишка Бойка". Зараз починають експлуатувати другу. Попри розмови про корупцію під час купівлі цих вишок, вони працюють ефективно — дозволяють бурити швидше і дешевше.

Які результати були б оптимальні?

— До кінця 2013-го розраховують збільшити видобуток до 5 мільйонів "кубів" на добу. Вийде близько 1,8 мільярдів на рік. Тоді переженемо Румунію, яка зараз видобуває 1,7 мільярда. Але йдеться саме про мілководдя — видобування газу на глибині до 100 метрів. Мілководний шельф не може задовольнити потреб України в газі, що сягають 60-70 мільярдів "кубів" на рік.

Який потенціал глибоководного шельфу?

— До 30 мільярдів "кубів" на рік. Але тут більше запитань.

Ділянок є чотири — Скіфська, Прикерченська, Фороська й Таврія. На двох із них уже визначили розробника. Зокрема, на Скіфській ділянці газ видобуватиме американська компанія "Ексонмобіл". Для американців було принципово дістати саме Скіфську ділянку, бо вона межує з румунським шельфом. Там теж "Ексонмобіл" виграв тендер. Геологічні умови там однакові, компанії буде легше працювати за єдиним планом.

Видобуток розпочнуть уже цього року?

— Ні, це нереально. Потрібно підписати угоду про розподіл продукції між компанією та державою. Це завжди дуже тривалі та складні перемовини. З "Шелл" (голандсько-британська нафтогазова компанія. — "ГПУ") перемовини про сланцевий газ у Донецькій області тривали близько року. Тому 2013-го видобуток на Скіфській ділянці точно не почнуть. А в перспективі там можуть видобувати 8-10 мільярдів "кубів" на рік. Щоб підтвердити ці прогнози, потрібно щонайменше почати буріння.

А Прикерченська?

— Її розроблятиме американська компанія "Ванко", яку недавно придбав "ДПЕК" Ріната Ахметова (Донецька паливно-енергетична компанія. — ГПУ").  Україна домовилася, що 70 відсотків газу з родовища належатиме державі. Але й тут буріння досі не розпочато. Теоретично, Прикерченська ділянка може забезпечувати 7-8 мільярдів "кубів" на рік.

Скільки часу потрібно, щоб почати видобуток на Прикерченській?

— Щонайменше кілька років. Тут важливі гроші. Якщо наймати двоє бурових суден, а не стаціонарні платформи, це коштуватиме до 50 мільйонів доларів на день. Дорого, але вони мобільні, швидко працюють.

А ще дві ділянки — Фороська і Таврія?

— Ці ділянки уряд тільки виставляє на конкурс. Фороську навіть виставляв, але не було претендентів — бо мало геологічної інформації, а це більші ризики для інвестицій. До того ж не знали, кому належатиме сусідня Скіфська ділянка. Тепер на Фороську, імовірно, претендуватиме той же "Ексонмобіл".

Зараз ви читаєте новину «"Вишки Бойка" працюють ефективно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути