вівторок, 22 лютого 2011 01:45

Росіяни критикують "сланцеву лихоманку"

Київ і Вашингтон підписали меморандум про співпрацю у розвідці родовищ альтернативного природного газу в Україні.

— Це лише стартова точка, а не контракт чи передача ліцензії. Меморандум визначає курс, яким має йти країна. У надрах України є 2 трильйони кубометрів сланцю і 22 трильйони шахтного метану, за первинними оцінками. Яку кількість ресурсів можливо дістати, покажуть більш детальні вивчення геологів, — каже незалежний експерт із питань енергетики Володимир Саприкін, 55 років. — Досвід США показав, що це не фантастика — торік видобуток сланцю там сягнув 100 мільярдів кубометрів. Переймати його, швидше за все, будемо за допомогою інвестицій приватних компаній. Промислове видобування сланцю можливе через 7–10 років. Газогідрат, якого ще більше, через складність видобутку стане доступний через 30–40 років. Утім, у світі проводять геологічне дослідження і цього виду альтернативного газу.

У найближчі роки Україна планує збільшити видобуток газу на шельфі, зайнятися занедбаними газовими і нафтовими свердловинами. Окрім того, оголошено тендер на будівництво терміналу зрідженого газу.

— Україна шукає можливість знизити залежність від "Газпрому", — додає експерт з енергетичних питань Валентин Землянський, 36 років. — Середньопрогнозована ціна на російський газ за довгостроковими контрактами становитиме 327 доларів за тисячу кубометрів. Ціна на другий квартал вже визначена — 280 доларів із урахуванням 100-доларової знижки. Навіть якщо собівартість видобутку сланцевого газу буде вдвічі вищою, ніж у США, матимемо ціну в 250–260 доларів. Тому займатися сланцем економічно доцільно. До того ж природний газ транспортують із Росії на 2,5–3,5 тисячі кілометрів. Транзит — це надто витратне задоволення, що збільшує кінцеву ціну. Контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом" закінчується 2019-го. До того часу  будемо розуміти, чи зможемо знизити обсяги поставок російського газу.

Російські експерти до ініціативи видобутку сланцю в Україні ставляться скептично.

— Таке відчуття, що у світі почалася сланцева лихоманка. Кажуть, у Європі запаси сланцевого газу оцінюють у 13 трильйонів "кубів". Але чи не йдеться про порожнини, які можуть і не містити такий газ, — каже експерт Центру вивчення світових енергетичних ринків Світлана Мельникова. — Перші оцінки собівартості видобутку сланцю в Ісландії і Швеції — $320 за тисячу кубометрів. Видобуток сланцю на території Польщі — $280. І це лише ціна "на свердловині", яка згодом зростатиме. Сланець не витримає конкуренції з традиційним газом.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни критикують "сланцеву лихоманку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути