неділя, 17 червня 2012 12:44
Олексій Панченко
Олексій Панченко
Експерт "Першої рейтингової системи"

Антимонопольний комітет піклується меблями та смс-ками більше, ніж Фірташем та Ахметовим

Днями Антимонопольний комітет України (АМК) оштрафував ТОВ "Кроноспан", "ЗАТ "Аверс" та ще десяток фірм за порушення законодавства про конкуренцію. А саме за узгодження дій на аукціонах через Асоціацію "Меблідеревпром". Вам ні про що не говорять назви цих підприємств? Але це наймасштабніша антимонопольна операція в історії України. Згадані фірми обкладені штрафами загалом аж на 419 млн. грн. (від 4 тис. до 89 млн. грн. на кожну). Крім того, АМК зажадав від мобільних операторів "Київстар" і МТС знизити їхні тарифи й не зловживати монопольним становищем на ринку. Вочевидь, ідеться про останнє подорожчання SMS-ок від цих компаній.

Як бачимо, влада заклопотана ситуацією на ринку меблів і SMS-ок, які справді є стратегічними для соціально-економічного розвитку України. Можливо, саме через це Антимонопольний комітет не помітив, що монополіст "Укрзалізниця" скасувала популярні нічні потяги вітчизняного виробництва зі спальними полицями, вартістю квитків від 80 до 200 грн. І запустила замість частини з них ненадійні імпортні електрички з меншою кількістю вагонів, лише сидячими місцями (по 5 в ряд) й квитками від 276 до 620 грн. За дивним збігом, проїзд подорожчав напередодні Євро-2012 саме на тих напрямках, якими найбільше користуються вболівальники.

Вірогідно, моніторинг дій "Укрзалізниці" утруднюється тим, що цю держкомпанію очолює Володимир Козак – в минулому топ-менеджер приватних компаній, пов'язаних із Рінатом Ахметовим. Значна частина замовлень "Укрзалізниці" за результатами тендерів також дістається не чужим п. Ахметову фірмам. А будь-який бізнес, пов'язаний з Ахметовим, є вкрай складним для аналізу конкурентності.

Так, компанія Ахметова ДТЕК офіційно контролює 63,86% виробництва електроенергії на теплових електростанціях України (4 з 6 відповідних компаній), а також енергопостачальні компанії Києва, Криму, Дніпропетровської і Донецької областей; більшість прав на експорт електроенергії. Крім того, шість найбільших за обсягами видобутку вугільних компаній України входять до ДТЕК чи орендуються нею. Тим не менше, Антимонопольний комітет, після всебічного дослідження, минулого року дійшов висновку, що ДТЕК не є монополістом.

Заплутана ситуація з конкуренцію й на інших важливих ринках: газовому та хімічному. Структура Дмитра Фірташа Group DF офіційно контролює 4 з 6 виробників вітчизняних добрив (100% виробництва аміачної селітри та більше 50% виробництва аміаку та карбаміду) та ще й продає їм газ. Проте АМК тримає сектор під надійним контролем. Минулого року комітет проаналізував його і не виявив ознак монопольного положення Group DF на ринку добрив.

Нічого підозрілого немає й у зв'язках Фірташа із обласними газорозподільними підприємствами. Насправді це, як виявилось, досить конкурентний ринок. Так, цьогоріч на Львівщині дитяча лікарня "Охматдит" замовила газ за ціною 7066 грн. за тисячу кубометрів. А резиденція Президента "Синьогора" на сусідній Івано-Франківщині виторгувала той самий газ по 4727 грн.

Розглядаючи проблему монополізму в Україні, можна дійти двох актуальних висновків. По-перше, вболівальники Євро-2012 в Києві забезпечені чудовою культурною програмою. В столиці вже не два, а чотири цирки. Причому, якщо два перших розташовані далеко один від одного (на площі Перемоги і вулиці Грушевського), то найновіші два – прямо через Солом'янську площу. Відповідно, навпроти Апеляційного суду Києва, який розглядав справу Тимошенко, та навпроти Антимонопольного комітету

По-друге, користувачі Інтернет дарма сміються з того, що Рінат Ахметов з колегами-олігархами на футболі стояли в проході ложі харківського стадіону, а не сиділи серед іноземних гостей. Адже правила й умови, створені в Україні для провладних бізнесовців, є абсолютно дикими й неприйнятними для цивілізованої економіки. Не факт, що європейські дипломати й бізнесовці хотіли сидіти поруч з Рінатом Леонідовичем. Зрештою, й сам Ахметов мав би встидатися. На жаль, геть не встидається Антимонопольний комітет.

Зараз ви читаєте новину «Антимонопольний комітет піклується меблями та смс-ками більше, ніж Фірташем та Ахметовим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути