Ексклюзиви
субота, 27 липня 2019 16:00
Ольга Швед
Ольга Швед
Ольга Швед

Боротьба триває

– У нас 12 лет коррупцию изгоняли, а вы за пять лет результатов хотите, – румунський гід Марін показує нашій екскурсійній групі Палац парламенту в центрі Бухареста. 12 поверхів над землею, ще вісім – під нею. Будівлю називають символом боротьби з диктатурою. Коли в країні були голод і бідність, комуністичний диктатор Ніколае Чаушеску зводив палац.

– Сейчас Румыния в топе государств, эффективно борющихся с коррупцией, – розповідає. – Но нам повезло: у нас были Евросоюз и Лаура Ковеши из антикоррупционного директората. Сажали всех – от мелких бизнесменов до екс-президентов. После этого и простые румыны перестали страну обманывать.

У Румунії я три дні – на екскурсії. Марін учився в Києві, трохи розмовляє українською. Каже, що розуміє наші проблеми з вибором хорошої влади і прагнення до Євросоюзу.

– Корупція – у нас в голові. Звідти законом і штрафом її не викоріниш, – каже українською. – Я в радянські часи вступив у престижний заклад, бо мій дядько був секретарем Компартії. Роботу гіда отримав від батька. Він пішов на пенсію і з вільнив місце. От і зараз внука віддамо не у школу, де директором його тітка, а в іншу. Щоб спокуси не було домовлятися.

– Треба заробляти прозоро, – погоджуюся. – Усе декларувати, не давати й не брати хабарів.

Наприкінці екскурсії Марін прощається. Куратор групи відраховує йому кількасот євро. Той ховає в кишеню. Бачить мій погляд, зітхає.

– Боротьба триває

Зараз ви читаєте новину «Боротьба триває». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути