вівторок, 26 лютого 2013 11:22
Олексій Коломієць
Олексій Коломієць
президент Центру європейських та трансатлантичних студій

Саміт показав, що Януковичу потрібен імпічмент, а Україні - нова угода з ЄС

25 лютого у Брюсселі відбувався саміт Україна-ЄС, за результатами якого Україна і Європейський Союз підтвердили своє бажання підписати Угоду про асоціацію і сподіваються на досягнення прогресу Києвом у виконанні необхідних для цього умов до початку травня цього року. У зв'язку з цим заявляється, що для досягнення цієї мети Україна налаштована діяти відповідно до положень, визначених у Висновках Ради ЄС від 10 грудня 2012 року.

Із перших сигналів із Брюсселю після саміту Україна-ЄС можна зробити висновки, що ситуація, насправді, зупинилася і навряд чи вона вже вийде на якийсь проривний шлях. По суті, після зустрічі Януковича із президентами Словаччини та Польщі минулого тижня вже багато чого стало зрозуміло. Можна було б вести мову про те, що саміт Україна-ЄС, за великим рахунком, ставав вже непотрібним. Але зрозуміло, що скасувати його не було можливостей, тому його таки було проведено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Угода з Євросоюзом у нас ще не в кишені" - посол

Загалом, можна вже констатувати, що наразі для продовження взаємин України та Євросоюзу повинні бути виконані три речі. Перше — це оголошення дострокових президентських виборів в Україні. Друге — припинення будь-яких перемовин щодо нинішнього тексту Угоди про асоціацію, якого ніхто не бачив, окрім дуже обмеженої кількості людей. І третій пункт — початок підготовки нової Угоди про асоціацію між Євросоюзом та Україною, базуючись на початку перемовин між ЄС та США щодо укладання договору про трансатлантичну зону вільної торгівлі. Загалом, мова йде про економічну складову, але там включено вже — промислову політику, економічну, фінансову, банкову, податкову і т.д.

Існуюча Угода вже не актуальна. Базуючись на дослідженнях, вважаю, що на даному етапі стає зрозумілим: відповідні сфери угоди вже втратили сенс. Або втратять сенс вже після березневого саміту Європейського Союзу.

Я не торкаюсь внутрішньої політики в країнах ЄС. Можливо, зараз з'являться новини, за якими стане зрозуміло, що цю Угоду підпишуть. Але навіть якщо вони її підпишуть, почнуться речі зовсім іншого плану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ув'язнення Луценка і Тимошенко в Брюсселі обговорювали за закритими дверима – ЗМІ

Однак, саміт Україна-ЄС мав свої завдання. Перш за все, він може зіграти роль суто персонально, перш за все, для політичних в'язнів. З точки зору демократичного підходу, це головне. З точки зору політичного майбутнього Януковича — то результатом може стати або абсолютна його делегітимізація, або, все ж таки, знаходження параметрів поновлення його та в цілому режиму. Для інституцій і фігур вищого керівництва Європейського Союзу - це відносне утвердження немов би їх лідерства у цій конкретній сфері зовнішнього партнерства, адже їхня легітимність теж зараз підвішена.

Тут мова на саміті велася щодо кардинальних речей. Вони (представники ЄС — ред.), як і очікувалося, підтвердили все, що казали раніше, щодо умов, які має виконати Україна на шляху до ЄС.

Однак, якщо українська влада не виконає ці умови, то наслідки передбачити важко. Можна говорити про "замороження стосунків" із Євросоюзом. Однак це досить невизначене поняття. По відношенню до нинішнього президент Януковича та його оточення — так, "замороження" буде. Однак взаємини можуть продовжитися навіть на рівні міністрів, або заступників міністрів. І, звичайно, взаємини можуть продовжитися на рівні суспільства.

Зараз ви читаєте новину «Саміт показав, що Януковичу потрібен імпічмент, а Україні - нова угода з ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути