Ексклюзиви
понеділок, 03 вересня 2012 15:54
Олексій Греков
Олексій Греков
Віце-президент Всеукраїнської тьюторської асоціації

Унікальність дітей слід зберігати, однакові люди сьогодні не потрібні

Батьки новонароджених дітей росли і вчилися у ситуації, коли вже з'явився Інтернет. І вони не розуміли, навіщо їм запам'ятовувати непотрібну інформацію, якщо її швидко можна знайти, навіщо вчитися каліграфії, коли можна друкувати. Це люди, які не розуміють, навіщо вони повинні віддавати своїх дітей в школу. Вони самі не дуже любили школу і вважали, що заклад - лише марнування часу. Сьогодні все більше людей не хочуть віддавати своїх дітей в школу. Ця хвиля через років 5-7 накрию всю освітню галузь. Таким батькам зараз не важливо, які знання, набори подій і фактів, запам'ятає їх дитина. Вони орієнтуються на те, що потрібно в сучасному світі.

Найближчим часом прогнозується технологічна революція. Величезні маси людей будуть викинуті зі сфери обслуговування й замінені роботами, які виконуватимуть стандартні функції обслуговування. Як в Макдональдсі - "каса вільна". Обслуговуюча техніка коштуватиме досить дешево. Людей, які позбулися роботи, підбере Інтернет-мережа. Саме тоді їм знадобляться новітні знання, а не такі, які надають у школі.

По-перше, це комунікаційні навички, вміння знаходити спільну мову в різних обставинах. При чому, вміння не просто говорити, а домовлятися, вибудувати систему стосунків. Тобто потрібно буде розвивати навичку комунікаційного менеджменту і обов'язково знати іноземні мови, особливо англійську. Коли мама і тато говорять дитині: „ну що ти там сидиш біля комп'ютера, почитай краще книгу", вони не розуміють, що дитина зараз напрацьовує той досвід, який знадобиться через кілька років.

По-друге, потрібні будуть добрі знання математики. Але не заради самої математики, а заради розуміння алгоритму, чіткості, структурованості і того, як влаштований штучний інтелект. Інформації так багато, і вона така різна, що без навичок роботи з нею взагалі складно що-небудь зрозуміти і зробити. Знадобиться уміння обробляти потрібну інформацію, структурувати її, виділяти головне, відкидати непотрібне.

Для батьків важливо зберегти унікальність дитини. Зараз нікому не потрібні однакові люди, сто однакових фахівців якоїсь галузі. Потрібні унікальні співробітники з унікальними якостями під конкретне завдання компанії. А система освіти у нас орієнтована на те, що всі повинні знати одне і те ж, здати одні й ті ж іспити на приблизно однаковому рівні.

Націленість освіти на схожість, однаковість не затребувана. Тому необхідно культивувати різні школи, не допустити зрівнялівки. Діти мають набути унікальні здібності, не бути схожими. Батькам залишається або йти на домашнє навчання, або організовувати навчальні центри самим. Нещодавно спілкувався з людьми, які вже сьогодні організували школу вихідного дня. Поки бюрократичний апарат працює так, що школи адаптуються до нових вимог часу нескоро. Тому правильне виховання дитини у руках батьків.

Зараз ви читаєте новину «Унікальність дітей слід зберігати, однакові люди сьогодні не потрібні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути