четвер, 30 серпня 2012 17:13

"В інтересах семирічного Петі Локошка" влада в Донецьку вирішила запроторити його у сирітський будинок
10

Керівник справами біля вікна
Фото: Фото Сергія Фурманюка
Прокурор - захисниця дітей
Спеціаліст служби у справах дітей
Вчителька лаяла і Петю і його бабусю
Бабуся з онуком

29 серпня Калінінський райсуд Донецька відмовив у позові органу опіки та піклування, який просив відібрати хлопчика у бабусі і відправити до інтернату, бо Петя Локошко "важко виховуваний". У позові, говорилося, що ізолювати 7-річного хлопчика необхідно в його ж інтересах. Позовна заява підписала голова районної ради Тетяна Курносова.

Безпрецедентний (як його оцінюють юристи) позов суцільно складався з скарг на Петю.

Народився позов з подачі педколективу Донецької школи № 20. Фактично розписуючись у власній безпорадності і нездатності виконувати свої обов'язки, опікунська рада, шкільні педагоги та психолог поставили на дитині хрест. Малюк настільки "проблемний", на думку дипломованих педагогів, що його треба терміново відібрати у сім'ї. Донецька школа встигла записати хлопчика в "безнадійні" всього лише за 4 місяці - рівно стільки шестирічний (тоді ще) Петя провчився в 1 класі школи № 20. Після декількох настійних вимог обстежити його у психіатра і медичних висновків про те, що дитина здорова, бабуся перевела онука на індивідуальне навчання.

Але і цього педколективу здалося замало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мешканець Донеччини побив 2-річного хлопчика. Дитина потрапила в реанімацію

У середу в суді зібралося не менше 10 людей з кожного боку. Завуч розповіла, що потрібно терміново захистити інших школярів від агресивного, неврівноваженого Петі Локошка. Учитель логопед зі школи № 20 заявила, що Петю треба відправити в інтернат, бо він не нормальний. Фахівці служби у справах дітей пояснили суду, що і бабуся, і звичайна школа в даному випадку безсилі.

Прокурор, яка за ідеєю повинна захищати права дитини, виступила з обвинувальною по суті промовою.

"Дитина встала на невірний шлях, тільки якщо його відправити на перевиховання, з нього може вирости щось гідне для суспільства", - винесла "вирок" молода особа прокурор.

Бабуся - Надія Сергіївна благала повернути їй дитину. Вона принесла в суд шахи, якими грає Петя і його малюнки - як доказу того, що хлопчик нічим не гірше інших дітей.

Суддя Лариса Ткаченко звернула увагу, що скарги на Петю від імені відразу 6 батьків колишніх однокласників, схожі і датовані одним числом.

На захист сім'ї Локошко встали сусіди.

Представляти інтереси сім'ї безкоштовно взявся один з них - донецький правозахисник Сергій Фурманюк.

"У Петі немає батька, його мама визнана не дієздатною, бабуся і старша сестра (якій 20 років) удвох виховують Петю. Бабуся опікає і свою дочку, і онука. Вона ж виростила старшу онучку і дівчина вийшла відмінною людиною. Петя - звичайна непосидюча і допитлива дитина. Але школі, як видно, не потрібна бідна сім'я, та ще родина інваліда - про них же треба піклуватися. А тут ще бабуся ходить у виконком, домагається пільг та допомог - от і придумали як позбутися", - вважає Сергій Фурманюк.

За законом "важковиховуваність" 7-річного хлопчика (навіть не підлітка) не є підставою для насильницької ізоляції його від рідних і близьких. Але з 31 травня і до вчорашнього дня Петя знаходився в притулку для маленьких безхатьків.

У притулку хлопчик виявився так. 31 травня бабуся з онуком вирушили у "Водоканал". Поки бабуся залагоджувала комунальні проблеми, Петя втомився чекати в коридорі і пішов прогулятися. Напередодні він побачив по телевізору рекламу святкових заходів, які пройдуть в центральному парку з нагоди Дня дітей (відзначається 1 червня). Але переплутав напрямок і поїхав в іншу сторону. Хлопчика помітили на автовокзалі міліціонери. Петя знає напам'ять телефони сестри та бабусі. Незабаром рідним подзвонили з Куйбишевського райвідділу міліції.

"Але поки я їхала на інший кінець міста за Петром, його вже відвезли з райвідділу у притулок для бездомних, - розповідає бабуся - Надія Сергіївна Локошко. - А звідти дітей вже просто так не віддають, треба дозвіл органу опіки. Чиновниці з Калінінського райвиконкому відразу вхопилися за таку можливість, скоренько зібралися і проголосували за те, щоб Петю у мене забрати".

"Хлопчик в загальній складності без нагляду бабусі знаходився не більш 3-х годин, і вже був викритий в" бродяжництві"! - обурюється Сергій Фурманюк. - Хіба він хоч одну ніч чи день провів у підвалі, хіба жебракував на перехрестях або в підземних переходах ??!"

Всі три місяці, що Петя провів у "казенному будинку", бабуся намагалася вирвати його з цупких обіймів державної опіки. Новий навчальний рік, за задумом районної влади та школи, маленький в'язень повинен був почати у спецінтеранті.

У притулку, розповідає дитина, йому не солодко жилося. У серпні Петя тиждень провів у інфекційному відділенні лікарні, лікувався від отруєння. Одного разу на свободу маленький "ув'язнений" передав бабулі записку такого змісту: "Саша ударив по горлу і мені погано ковтати". Петі діставалося від більш дорослих дітей, у притулку йому вибили відразу три зуба (на щастя, молочних).

Повернутися додому Петя зміг тільки 29 серпня, коли суддя Лариса Ткаченко відхилила варварський позов. Але у чиновників з місцевого органу влади є ще 10 днів на оскарження.

"Жоден із закидів, викладених авторами позову, не є ні юридичною, ні моральною підставою для позбавлення бабусі опікунських повноважень, - коментує Сергій Фурманюк. - Надія Сергіївна проявляє виняткову турботу і увагу до своєї рідної дитини. А за законом відібрати в неї дитину можливо тільки у випадку, якщо б бабуся була бомж, алкоголічка або вчила онука кримінальним навичкам.

На що ж розраховували школа та орган опіки, подаючи ганебний позов? Схоже, тільки на ту обставину, що чоловік директора школи № 20 Інни Домаревой - Олександр Домарев є головою Калінінського райсуду.

"Директорка відразу не взлюбила нас, - розповідає Надія Сергіївна, - Ми ж не вигідні ... На нові вікна грошей не здаємо. Не повноцінна сім'я... А школа в районі вважається "елітною", не для сиріт. З першого дня, як посадили Петю на останню парту на самоті, так він і став ізгоєм. Кожен день приходжу забирати зі школи, а в нього то брову розбили, то синець, і ще його ж роблять винуватим. Психолог зажадала везти його в психдиспансер - він у вас, говорила, кукурікає і по партах стрибає - це не нормально".

У Калінінському районі школу № 20 вважають зразково-показовою. Директор Домарева Інна Іванівна - недавно стала кандидатом на отримання нагороди в номінації "Служіння людям" на щорічній регіонально-іміджевої програми "Кришталеве серце". Вона віце-президент Донецького обласного центру Асоціації керівників шкіл України, "Заслужений вчитель України", "Відмінник освіти України".

 

Зараз ви читаєте новину «"В інтересах семирічного Петі Локошка" влада в Донецьку вирішила запроторити його у сирітський будинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути