понеділок, 03 вересня 2012 07:15

У молочні зуби ставлять кольорові пломби

Автор: фото з сайта www.klinica-zdorovie.ru
  Перші зуби покривають лаком одразу після прорізування. Тоді їх легше чистити і мікроби не розмножуються
Перші зуби покривають лаком одразу після прорізування. Тоді їх легше чистити і мікроби не розмножуються

Катерина Мисько зі Львова герметизувала молочні зуби 1,5-річній доньці Катерині.

— Прорізалися шості зуби. Лікар порадив зробити герметизацію. Намастили їх лаком яскраво-малинового кольору. Карієсу немає, малій подобається. Сказали раз на рік приходити на огляд. А у старшого Вані почався карієс, і йому зуби посріблили. Йому три роки. Непосида, не хоче робити ніяких процедур.

Коли у малюка прорізується зуб, його варто протягом двох тижнів покрити спеціальним герметиком, каже столичний дитячий стоматолог Олексій Самарський, 29 років.

— Тоді не буде карієсу. Герметизують і молочні, і постійні зуби. Покривають лише фіссури — ямки і складки на жувальній поверхні бокових зубів. В них накопичується їжа і ростуть колонії бактерій. Якщо складки дуже глибокі й закручені, карієс найчастіше починається саме з них. У дітей емаль ще не сформувалася та найбільш вразлива у цих місцях.

Перед процедурою знімають наліт і протравлюють емаль кислотою. Потім наносять лак. Поверхня стає гладкою. Тоді наліт легко зняти зубною щіткою, і мікроби не розмножуються.

Цю послугу почали робити у Західній Європі. У приватних клініках України коштує 120 грн.

— Герметики найчастіше яскраво-білі, але кілька років тому з'явилися кольорові. Дитині цікаво вибрати колір зуба. Хлопчики просять блакитну пломбу, дівчатка — рожеву. Потім у садочку одне одному розповідають, які у них пломби різнокольорові. Батькам зручно. Вони за кольором бачать, чи герметик ще не стерся.

Дитину щороку треба приводити на огляд. Герметик служить три-п'ять років. Якщо дитина їсть більше твердої їжі, лак стирається швидше. Лікар дивиться, скільки залишилося. Якщо лак протерся, зуб покривають заново.

— Не чекають, доки він оголиться, бо тоді вже пізно — під герметиком будуть мікроби. При карієсі процедура протипоказана.

Сріблення підходить дітям, які не даються лікуватися. Таких половина. Їм зуби покривають сріблом або під загальним наркозом лікують відразу кілька.

— Срібло зв'язує білок і робить його непроникним. Емаль зубів — пориста. Дентин під нею — це канальці, трубочки. Ними бактерії легко пересуваються всередину та назовні. Сріблення їх запечатує. Відкладаються солі, через які ці бактерії пройти не можуть. Вони й надають зубам чорний колір.

Зараз ви читаєте новину «У молочні зуби ставлять кольорові пломби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути