Ексклюзиви
пʼятниця, 09 вересня 2011 12:00
Олександр Гунько
Олександр Гунько
Олександр Гунько

Світло зі Сходу

- Київ стає донецький, - каже син. Він не був у столиці п'ять років. - Після Майдану тут таке світло йшло від людей. А зараз ніби все те саме, і українську мову можна почути, а на лицях якась безнадьога й злість. Як у шахтарів, які цілий день гарують у забої, а потім виходять на-гора, і в них нема навіть сил, щоб напитися.

Коли в листопаді 2004-го в Харкові почався свій Майдан, син із другом ставив перший намет. Це вже пізніше в наметовому містечку з'явилися племінник Ющенка Ярослав, поет Сергій Жадан та інші відомі особи.

Мені здалося, що у нас тепер буде, як у Польщі

- У нас на площі Свободи навпроти стояли два табори, - розповідав син. - У "біло-блакитному" увесь час було темно й похмуро. А в "помаранчевому" стояв такий позитив, усі веселилися й раділи. Коли оголосили результати третього туру, ми з другом ішли додому й роздавали календарі з підковою. Ніхто їх не викидав, усі вітали одне одного. Мені тоді здалося, що в нас тепер буде, як у Польщі.

Син працює менеджером у великій харківській компанії, яка продає метал. По роботі йому доводиться часто їздити Східною й Центральною Україною. Помітив, що настрої  людей останнім часом різко змінюються.

- Мене радує, що Донбас починає прокидатися, - каже. - Тоді, 2004-го, до нас підходили мускулисті понурі шахтарі й готові були розтерзати всіх, хто за Ющенка. Тепер самі ладні за вила братися. Вони думали, що оберуть свого президента і їм стане краще. А стало гірше. За Юльки гречка була по 6 гривень, а зараз - по 30. Після Євро-2012 Україна вибухне. Але тепер нове світло прийде зі Сходу.

Зараз ви читаєте новину «Світло зі Сходу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути