пʼятниця, 03 лютого 2012 12:32
Олег Канівець
Олег Канівець
Народний депутат України

Нинішню DDoS-революцію усвідомимо згодом

Дату 1 лютого 2012 року сміливо можна заносити до списку пам?ятних дат українського календаря. В цей день під натиском інтернет-спільноти "лягли" сайти державних структур України: президента, Кабінету міністрів, МВС, НБУ, а слідом за ними і сайти Партії Регіонів і КПУ.

В Україні, де Закон почав підмінятись політичною доцільністю чи "понятіями", факт суспільного  самоорганізованого протесту користувачів Інтернету – це непересічне явище.

На Помаранчевий майдан, податковий майдан, масові протести "афганців" і "чорнобильців" вийшли мільйони українців. Цього разу масову атаку на державні інформаційні ресурси здійснили люди, які живуть переважно у віртуальному світі, де почуваються комфортніше.

Це не одинока група месників. Своїми спільними діями вони створили майже народний фронт.

У соціальних мережах можна було знайти сотні закликів і конкретних порад, як збільшити тиск на сервери президентського сайту та інших ресурсів.

До активістів з України підключилися користувачі з Америки та Канади, де живуть сотні тисяч українців. Ex.ua на своїй сторінці в Facebook просив своїх прихильників не атакувати сайти держустанов, але цих закликів уже ніхто не почув.

Люди через механізми інтернет-комунікацій висловили свій протест не стільки проти зникнення своєрідного кошика, де можна безкоштовно обмінюватись програмними продуктами, книжками чи фільмами, скільки проти нинішньої української влади. Атаки на партійні сайти "регіоналів" і комуністів, із якими спільнота асоціює цю владу,  є показовими.

Влада у черговий раз отримала урок демократії, тепер - від молоді. Людей   більш вільних, ніж покоління, виховане радянською владою. Які так просто не хочуть розлучатися зі своїми свободами. І чим далі, тим очевидніше: якщо влада не хоче почути голосу розуму, вона буде чути голос Майдану.

Нинішні події – це революція в українському сегменті Інтернету. Революція, якої ми, ймовірно не відчули, але її значимість усвідомимо згодом.

 

Зараз ви читаєте новину «Нинішню DDoS-революцію усвідомимо згодом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути